Advies om uit de buurt van eikenprocessierups te blijven

We adviseren onze inwoners dringend om zover mogelijk bij de eikenprocessierupsen uit de buurt te blijven. Dit jaar is de aanwezigheid van de eikenprocessierups extreem hoog. We nemen maatregelen om de rups zo veel mogelijk te bestrijden.

Eikenprocessierups gezien? Meld het bij ons

U kunt de aanwezigheid van de eikenprocessierups in ‘gemeentebomen’  melden bij ons. Wij nemen dan zo snel mogelijk maatregelen om de overlast weg te nemen. Een professioneel bedrijf bestrijdt de rupsen. Om de bomen komt een rood/wit waarschuwingslint met daar op de tekst “Pas op EPR”. Omdat de plaagdruk nu erg hoog is kan het voorkomen dat het iets langer duurt voordat de rupsen verwijderd worden. Op locaties waar meerdere bomen staan word door de aannemer elke boom gecontroleerd op de aanwezigheid van de eikenprocessierups.

Als de rupsen en nesten in een particuliere boom zitten, zijn de kosten voor het verwijderen voor de inwoner. Inwoners moeten zelf contact op nemen met een bestrijdingsbedrijf.

Klachten door eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. De rups zit vooral in zomereiken. De rupsen eten eikenbladeren, met als zichtbaar gevolg kaalgevreten bomen. De brandharen van de rups zijn voor de mens bijzonder vervelend. De haren zijn pijlvormig en de rups schiet ze af bij een bedreiging. De haren dringen binnen in de huid, de ogen en de luchtwegen. De stoffen die van de haren afkomen, veroorzaken huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. De rupsen hoeven niet te worden aangeraakt om in contact te komen met de brandharen. De haartjes verspreiden zich met de wind. Ook na het vertrek van de rups, zitten de haren nog in de nesten. Na jaren kunnen deze nesten bij aanraking nog overlast veroorzaken. Ook dieren kunnen last hebben van de brandharen.

Vragen of meer informatie

Voor meer informatie over de eikenprocessierups kunt u contact opnemen met Johan Fidder.
Bereikbaar op 0525 83 82 00 of via jfidder@oldebroek.nl.