Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over onze dienstverlening. Hou deze pagina in de gaten, het wordt continu bijgewerkt.

Wordt mijn huisvuil nog opgehaald?

Ja, de inzameling van huisvuil gaat door zoals u dat gewend bent.

Kan ik mijn oud papier nog wegbrengen?

Het brengpunt in Wezep (De Schakel) is tijdelijk gesloten. U kunt uw oud papier nog wel kwijt dagelijks in Oldebroek, Bovenmolenweg 7 en de laatste zaterdag van de maand bij speeltuinvereniging Op de Wip in Oldebroek.

Zijn de openingstijden van de gemeentewerf veranderd?

Onze gemeentewerf blijft open (op dinsdag- en vrijdagochtend), maar kom alleen als dat echt nodig is. Komt u toch, houd afstand van andere bezoekers. De medewerkers zijn nu niet aanwezig. Er zijn bakken geplaatst met etiketten wat waar hoort. Na de openingstijden ruimt één van de medewerkers het gebrachte goed verder op.

Zijn de openingstijden van het gemeentehuis veranderd?

Ja, het gemeentehuis is gesloten. U kunt alleen voor spoedaanvragen bij de gemeente terecht of om stukken in te zien. U kunt online een afspraak maken of telefonisch via 0525 63 82 00.

Zijn de openingstijden van het Sociaal Team veranderd?

Ja, het Sociaal Team is op dit moment helaas alleen telefonisch bereikbaar. Dit kan op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur via telefoonnummer 0525 63 83 33.

Wat zijn de huidige coronamaatregelen?

De laatste regels en maatregelen zijn beschreven in een noodverordening van de VNOG. De noodverordening geldt vanaf 21 augustus 2020.

Hoe zit het met verplicht binnen blijven?

Wel klachten, niet ziek: als iemand in een gezin luchtwegklachten met koorts en/of benauwdheid heeft, blijven alle gezinsleden of huisgenoten binnen totdat zeker is dat hij of zij niet besmettelijk is voor anderen.

Wel ziek: iemand die wel ziek is houdt zoveel mogelijk afstand tot gezinsleden en huisgenoten. Het gezin of de huisgenoten blijven thuis tot 14 dagen na het laatste contact met een corona-patiënt. De patiënt blijft in isolatie totdat hij of zij 24 uur lang geen klachten meer heeft. Meer info is te vinden op de website van RIVM.

Ik vind het niet prettig zo, ik krijg geen bezoek en heb weinig aanspraak

Dat is begrijpelijk. Het is een uitzonderlijke en lastige situatie, maar het is voor de algemene gezondheid belangrijk dat we ons met elkaar aan de richtlijnen houden. Als u behoefte hebt aan een luisterend oor kunt u altijd (24 uur per dag, 7 dagen per week) terecht bij de luisterlijn: 0900 0767.

Gelukkig gaat het inmiddels de goede kant op. Heel voorzichtig wordt er weer wat meer mogelijk. Thuiswonende ouderen kunnen voorzichtig weer bezoek ontvangen; het is wel belangrijk daarbij de 1,5-meter maatregel goed in de gaten te houden. Ook in zorgcentra starten mogelijkheden voor bezoek voorzichtig weer. De mogelijkheden verschillen per locatie.

Kan ik aangifte van de geboorte van mijn kind doen?

Ja, dat kan. We vragen u om de geboorteaangifte online te doen. Wilt u graag naar het gemeentehuis komen dan moet u eerst een afspraak maken via de website of via telefoonnummer 0525 63 82 00.

Gaat mijn huwelijk/geregistreerd partnerschap gewoon door?

We bekijken hierbij voorlopig per geval wat er mogelijk is. Heeft u later in het jaar een huwelijk of geregistreerd partnerschap gepland staan en wilt u dit annuleren of verzetten? Dit kan dan kosteloos. Neemt u hiervoor contact op met de gemeente via trouwen@oldebroek.nl.

Wij hebben onze bruiloft binnenkort gepland. Kunnen we nog wel trouwen?

De kosteloze huwelijken kunnen, als het bruidspaar dat wil, gewoon door gaan. De voorwaarden veranderen niet. Dat betekent dat alleen het bruidspaar en de getuigen aanwezig zijn. Het huwelijk wordt wel in een grotere ruimte voltrokken dan dat we gewend zijn. Zo kunnen we voldoen aan de maatregel dat we 1,5 meter afstand houden. De andere huwelijken worden in overleg met de bruidsparen verplaatst of er wordt in overleg naar maatwerkoplossingen gezocht. Vanaf 1 juli hebben bruidsparen weer meer mogelijkheden voor het vieren van hun bruiloft.

Wij willen graag met meerdere mensen respect betuigen aan iemand die overleden is. Mag dat?

Gelukkig is er inmiddels weer meer mogelijk. Als u de coronamaatregelen volgt, kunt u in de buitenlucht bijvoorbeeld een erehaag maken. Wij raden aan om ook met uw uitvaartbegeleider te overleggen.

Ik wil graag dingen over corona uitleggen aan mijn kinderen / aan iemand met een verstandelijke beperking. Hoe doe ik dat?

Steffie legt moeilijke dingen uit. Daarom is er nu ook de website corona.steffie.nl. Deze site is er speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking en voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Ook voor kinderen kan het een handige website zijn.

Ik ben ondernemer en maak me zorgen over de gemeentelijke belastingen

Het college is zich bewust van de (financiële) zorgen van veel ondernemers. In aanvulling op de landelijke regelingen heeft de gemeente Oldebroek besloten om ondernemers die dat willen uitstel van betaling van de lokale heffingen te verlenen. Op de aparte pagina voor ondernemers leest u er meer over.

Ik woon niet in de gemeente Oldebroek maar heb daar wel een vakantiehuisje. Mag ik daar nog naar toe?

Ja dat mag, maar alleen als u dat wel doet alleen mensen waarmee u de regel van 1,5 meter afstand in acht kunt nemen in uw huis. Vanaf 1 juli wordt er meer mogelijk en mogen gemeenschappelijke voorzieningen, zoals sanitair, weer in gebruik worden genomen. Als dat huis eigen sanitaire voorzieningen heeft en u de algemene voorschriften voor groepsvorming en 1,5 meter afstand opvolgt. U mag uw eigen gezinsleden meenemen. Liever geen andere personen, als u dat wel doet maximaal 3 personen die de regel van 1,5 meter afstand in acht moeten kunnen nemen in uw huis.

Ik heb een stacaravan op één van de vakantieparken in Oldebroek, mag ik daar nog naar toe?

Ja dat mag, maar alleen als uw stacaravan eigen sanitaire voorzieningen heeft en u de algemene voorschriften over groepsvorming en 1,5 meter afstand opvolgt. U mag uw eigen gezinsleden meenemen. Liever geen andere personen, als u dat wel doet maximaal 3 personen die de regel van 1,5 meter afstand in acht moeten kunnen nemen in uw huis. Vanaf 1 juli mogen gemeenschappelijke voorzieningen, zoals sanitair, weer in gebruik worden genomen.

Ik wil graag op vakantie komen in de gemeente Oldebroek. Mag dat?

Ja, dat mag! U bent van harte welkom. Het is tot 1 juli alleen mogelijk als u een accommodatie huurt die voorzien is van eigen douche/wc of als u met een eigen kampeermiddel komt waar deze faciliteiten in zitten. In de gemeente Oldebroek vindt u een aantal campings, vakantieparken en Bed&Breakfasts.

Ik heb een evenement georganiseerd dat vanwege de coronacrisis niet door kan gaan. Moet ik wel de legeskosten betalen?

Het college van de gemeente Oldebroek heeft besloten dat bij uitzondering geen leges betaald hoeven te worden voor evenementen die tot 1 juni 2020 zouden plaatsvinden en die in verband met de coronacrisis zijn afgelast. Ook organisaties die zelf schriftelijk aan de gemeente doorgeven dat een ná 1 juni 2020 gepland evenement in verband met de coronacrisis niet doorgaat, hoeven daarvoor geen leges te betalen.

Ik zie dat mensen zich niet goed houden aan de maatregelen die zijn afgekondigd. Wat kan ik doen?

We hopen dat u elkaar kunt aanspreken wanneer u overtredingen ziet. Maar u kunt uw melding ook doorgeven aan de gemeente of de politie. Op werkdagen tussen 08.30 - 16.30 kunt u de gemeente bereiken via de bekende kanalen, namelijk via telefoonnummer 0525 63 82 00 en Whatsapp: 06 25 39 54 58. Op werkdagen van 16.30 - 22.00 en op zaterdag en zondag van 13.00 - 22.00 uur kunt u de gemeente voor meldingen van onveilig gedrag bereiken via telefoonnummer 06 25 34 87 60. U kunt uw melding ook altijd bij de politie doen, maar we vragen u indien beschikbaar eerst de kanalen van de gemeente te gebruiken. De politielijn is 24 uur per dag bereikbaar via 0900 8844.