Aandacht voor NIXzonderID

Vorige week was het de landelijke week van NIX. Ook in de gemeente Oldebroek werden jongeren extra opgeroepen om hun Identiteitsbewijs (ID) alvast klaar te houden als zij drank of sigaretten kopen. En verstrekkers om de leeftijdscheck te doen. Maar ook de rest van het jaar is dit natuurlijk belangrijk, want NIX doen we samen!

Leeftijdscheck is lastig

Verstrekkers van alcohol mogen geen alcohol of tabak verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. In de praktijk is het echter vaak lastig om de leeftijdscheck te doen. Iemands leeftijd schatten is namelijk best moeilijk. En de kassière vindt het soms ongemakkelijk om te vragen. Of het wordt vergeten. Dit kan beter!

Pas als het laten zien van een ID normaal is en jongeren ook écht niks meekrijgen als ze jonger zijn dan 18 is NIX18 helemaal succesvol.

Ouders zijn belangrijk!

Veel ouders denken dat het beter is dat hun zoon of dochter thuis alcohol drinkt dan buiten de deur. Maar niks is minder waar. Onderzoek heeft aangetoond dat jongeren die thuis leren drinken uiteindelijk meer gaan drinken dan jongeren die dat thuis niet deden. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat jongeren het normaal vinden dat ouders regels stellen over roken en drinken.

Het resultaat: kinderen van ouders die duidelijke regels stellen ten aanzien van alcohol en roken, drinken of roken pas op latere leeftijd (of beginnen er helemaal niet aan!).

Jongeren onder de 18 jaar moeten beschermd worden tegen de schadelijke effecten van alcohol en tabak. Dat is een zaak van ons allemaal. Kijk voor tips en meer informatie op www.nix18.nl.