Geslaagde avond voor zelfbeheerders in Oldebroek

De gemeente Oldebroek heeft meer dan 65 groenstroken die onderhouden worden door 125 bewoners; de zogenaamde ‘zelfbeheerders’. Op dinsdag 15 oktober werd een grote groep van deze inwoners in het zonnetje gezet door wethouder Bob Bergkamp in Gasterij De Zeuven Heuvels in Wezep.

De zelfbeheerders hebben een overeenkomst met de gemeente afgesloten voor een periode van vijf jaar. In die periode verrichten ze werkzaamheden die onder andere bestaan uit onkruid wieden, snoeien en water geven in droge periodes.

Bewoners van de Ploeg in Wezep onderhouden samen een bosperceel. Op de vraag waarom de mensen dit zo actief doen, antwoordde een bewoner van de Koolzaadakker dat hij zijn eigen tuin ook netjes houdt en het relatief weinig tijd en moeite kost om de strook daarnaast ook te doen.

Nette groenstrook

Johan Fidder is namens de gemeente Oldebroek ‘Regisseur Openbaar Groen’.  Bewoners van onder andere de Koolzaadakker maakten samen met hem een inrichtingsplan. De gemeente heeft vervolgens de beplanting gerooid en nieuwe geleverd en wij hebben de planten zelf in de grond gezet en vanaf die periode het onderhoud op ons genomen, vertelt een van de zelfbeheerders. Eens per maand plannen we een onderhoudsrondje met de betrokken buren. Na die tijd drinken we samen koffie en dit schept een goede band. Het contact in de buurt is door dit zelfbeheer enorm verbeterd.

Wethouder Bergkamp: “Wat ik vanavond heb gezien en gehoord vind ik fantastisch. Ik hoop dat er nog veel meer initiatieven van bewoners komen. Het is een mooie manier om groen te onderhouden én onderling contact in de buurt te verbeteren en betrokkenheid bij de buurt te vergroten. We geven daar vanuit de gemeente graag ondersteuning aan.”

Maak het verschil

Iedereen die samen met een aantal bewoners het verschil wil maken voor een groenere, en misschien ook gezelligere, wijk, straat of buurt kan contact opnemen met Johan Fidder. Hij is bereikbaar via jfidder@oldebroek.nl of via het centrale telefoonnummer van gemeente Oldebroek.