Burgemeester Tanja Haseloop ontvangt eerste exemplaar ‘Verzet en gezag’

Burgemeester Tanja Haseloop-Amsing heeft dinsdag 7 april het eerste exemplaar van het boek ‘Verzet en gezag; een geschiedenis van Oldebroek in de Tweede Wereldoorlog’ ontvangen. Ze kreeg het boek van de auteur de heer Gerard van Pijkeren.

In het boek vertelt de heer van Pijkeren het levensverhaal van zijn oom Frederik van Pijkeren. Hij speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol in het verzetswerk binnen de gemeente Oldebroek. Later werd er in Oldebroek een straatnaam naar hem vernoemd.

Frederik van Pijkeren was wachtmeester bij de parketwacht in Zwolle én verzetsman in Oldebroek. Hij kwam kort na de oorlog noodlottig om het leven, waardoor er veel onbekend is gebleven over hem. Gerard van Pijkeren sprak daarom met veel Oldebroekers die de oorlog bewust hebben meegemaakt en hem nog over zijn oom konden vertellen. Daarnaast deed hij veel onderzoek in regionale en landelijke archieven over de Tweede Wereldoorlog in Oldebroek. 
Het resultaat is een ruim 200 pagina’s tellend boek over de geschiedenis van Oldebroek en het leven van Frederik van Pijkeren in het bijzonder.

Burgemeester Tanja Haseloop: “Ik ben onder de indruk van dit werk, ook al heb ik het boek nog niet gelezen. Ik kijk er naar uit aan het boek te beginnen en feliciteer de heer van Pijkeren van harte met dit eindresultaat. Een aanwinst voor geschiedkundig Oldebroek!”