Ouders, houd uw kinderen thuis

Een persoonlijk bericht van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing richting de ouders van tieners in Oldebroek.

Beste ouders van tieners in Oldebroek,

Het zijn rare en vreemde tijden. Kinderen en jongeren zijn veel meer bij huis, en u als ouder misschien ook. Allemaal willen we er af en toe even uit; wat frisse lucht halen of even een praatje maken. Dit geldt ook voor onze jongeren. En daar maak ik me zorgen over. Daarom richt ik me in deze open brief aan u, als ouder. En dan vooral aan de ouders van wie de kinderen nog steeds veel op straat te vinden zijn.

Laten we voorop stellen: de meeste jongeren doen het geweldig! Trots ben ik op al die vakkenvullers, meiden achter de kassa en krantenbezorgers die hun werk ook nu gewoon blijven doen. Trots op al die jongeren die in huis helpen met hun broertjes en zusjes, die meehelpen als vrijwilliger en hun huiswerk, online, gewoon doen. Trots ben ik op die jongeren die ervoor zorgen dat dingen ook gewoon door kunnen gaan. De meeste jongeren vinden het prima om vooral digitaal contact te hebben met anderen. En dat is top! Maar samen chillen of ‘live’ bijpraten met vrienden of vriendinnen is momenteel lastig. Toch gaat het op heel veel plekken goed. We zien veel lege hangplekken en voetbalveldjes. Helaas zijn er ook plekken, vooral op en rond het Meidoornplein in Wezep, waar we nog steeds veel jongeren bij elkaar zien. Dat kan echt niet! Dat moet anders!

Kinderen en jongeren worden gelukkig niet zo snel ziek door het corona-virus. Maar ze kúnnen wel ziek worden en kunnen dan ook heel gemakkelijk anderen besmetten. Hun opa of oma, de buurman, iemand die langs loopt of misschien een collega. Dat kunnen dus ook mensen zijn die extra kwetsbaar zijn en grote kans lopen het virus niet te overleven. Daarom…  houd ze thuis!

De huidige maatregelen zijn streng, en onze mogelijkheden om op te treden zijn fors. Politie en toezichthouders kunnen boetes uitdelen van €390,00 aan jongeren (en ouderen) die geen 1,5 meter afstand houden van elkaar en in groepen van drie of meer bij elkaar komen. Als het nodig is gaan we dat ook zeker doen.

Ja, natuurlijk weet ik dat het lastig is om als ouders met deze situatie te dealen, ook ik ben moeder. Maar ik vraag u toch met uw kind in gesprek te gaan en blijven over de gekke tijd waarin we nu leven. Zorgt u er alstublieft voor dat ook uw kind zich houdt aan de extra maatregelen. Bent u op zoek naar handige informatie en tips? Deze kunt u onder andere vinden op www.nji.nl/nl/coronavirus.

Alleen samen krijgen we corona onder controle. Uw bijdrage is van levensbelang!

Tanja Haseloop-Amsing
Burgemeester