Mevrouw Van Dam-Leusink 100 jaar oud

Woensdag 14 april 2021 vierde mevrouw Van Dam-Leusink haar 100ste verjaardag. Mevrouw is geboren en getogen in Oldebroek en woont hier nog steeds. Burgemeester Haseloop-Amsing kwam langs om haar te feliciteren met deze mijlpaal.

Mevrouw Van Dam-Leusink is op 14 april 1921 geboren aan de Bovenstraatweg en op 30 maart 1944 getrouwd in Oldebroek met Cornelis van Dam. Het gezin kreeg vier kinderen, drie dochters en één zoon, en heeft altijd in Oldebroek gewoond.

Ze heeft haar hele leven hard gewerkt. Voor de oorlog werkte ze als 18-jarige op Kasteel Zwaluwenburg in ’t Harde. Dat was in die tijd een instelling voor meisjes die van het rechte pad waren afgeweken. Dit vond ze een erg fijne werkplek.

Tijdens de oorlog werkte mevrouw in de huishouding bij burgemeester Bakker. Dit deed ze tot hij moest onderduiken. Bakker was burgemeester van de gemeente Oldebroek van 1934 tot 1946. Het was daarom extra bijzonder dat ze vandaag op haar verjaardag tijdens het bezoek van de burgemeester de ambtsketen kon bekijken, vergelijkbaar met de keten van burgemeester Bakker die ze vroeger zo vaak heeft gepoetst.  

Na haar bruiloft in 1944 werkte ze met haar man in de brandstoffenhandel. De brandstoffen werden bezorgd met paard en wagen tot meneer Van Dam een auto kocht. Haar man is niet meer in leven. Twee kinderen van mevrouw wonen nog in deze gemeente. Sinds januari 2018 woont ze in Zorgcentrum De Hullen. Ze heeft inmiddels acht kleindochters en zestien achterkleinkinderen.