Buitencentrum ’t Loo langer opvanglocatie vluchtelingen Oekraïne

Het Buitencentrum op ’t Loo (Oldebroek) is sinds 23 maart in gebruik als opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Het was in eerste instantie de bedoeling dat deze locatie tot 1 april zou worden gebruikt. Vervolgens was er een kortdurende verlenging tot 8 april. Inmiddels is bekend geworden dat het Buitencentrum in ieder geval tot 31 oktober 2022 beschikbaar blijft als opvanglocatie.

Burgemeester Haseloop

Burgemeester Haseloop-Amsing is blij met de verlenging: “Sinds ongeveer twee weken vangen we nu vluchtelingen op in het Buitencentrum. En dat gaat eigenlijk heel goed. We hebben te maken met heel schrijnende verhalen, mensen die heel veel mee hebben gemaakt. Met elkaar maken zij er in het Buitencentrum het beste van. Het is goed om te zien hoe dat werkt en ik ben dan ook heel blij dat we deze opvang ook de komende periode nog kunnen inzetten.”

Eigenaar Valenteijn

Ook eigenaar Ronald Valenteijn is positief over de verlengde samenwerking. “Na twee moeilijke corona-jaren zagen wij er naar uit weer groepen en scholen te ontvangen op onze locatie. Dat gaat er nu heel anders uitzien en dat vinden we heel jammer. Aan de andere kant hebben we hier een heel geschikte locatie en hebben we de afgelopen weken gezien dat de opvang hier goed werkt. We dragen daarom graag ons steentje bij door onze locatie beschikbaar te stellen voor noodopvang.”

Structurele zorg

In het Buitencentrum verblijven op dit moment zo’n 65 personen, waaronder ook ongeveer 20 kinderen in de leeftijd van 2 tot 18 jaar. Nu de opvang de komende maanden op ’t Loo verder gaat, gaat de gemeente Oldebroek de zorg ook meer structureel organiseren. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om onderwijs, werk en inkomen, gezondheid en ontspanning. Burgemeester Haseloop: “Het is hartverwarmend om te zien hoeveel hulp en spullen er al zijn aangeboden vanuit de gemeenschap. Dat doet heel erg goed! We gaan er alles aan doen om de mensen die de komende periode in Buitencentrum verblijven te ondersteunen. We kijken met hen naar mogelijkheid voor scholing en werk en waar nodig natuurlijk ook naar passende gezondheidszorg. Betrokkenheid vanuit de gemeenschap is en blijft daarin ook heel belangrijk.” Naast de opvang in het Buitencentrum verblijven in de gemeente Oldebroek ook nog ruim 100 mensen uit Oekraïne op particuliere adressen.

20220406 Akkoord verlenging vluchtelingenopvang in Buitencentrum