Buitendienst - buiten gewoon

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Een paar weken geleden was ik voor de opnames van een filmpje op onze gemeentewerf. Het was natuurlijk niet voor het eerst, maar wel weer even geleden.

De laatste tijd kwam ik de mannen van onze buitendienst vooral tegen tijdens korte praatjes onderweg of als er voor hen veel werk aan de winkel is, bijvoorbeeld na die storm van laatst. Ik sprak dus af om snel eens op een wat uitgebreider werkbezoek te komen. Dat werkbezoek, dat was vorige week donderdag. Eindelijk! Waar we net weken genoten hadden van prachtig lenteweer was dat de ochtend waarop het weer omsloeg. De zoutstrooiers en sneeuwschuivers moesten dus van stal worden gehaald. Via een app kan precies gevolgd worden wanneer de sneeuw verwacht wordt, hoe koud het wegdek is en wordt en wat er nodig is. Heel bijzonder. Het was dus een frisse ochtend.

Het werkbezoek begon op de begraafplaats. Daar ligt een hele belangrijke taak voor onze buitendienst. Natuurlijk zorgen ze er voor dat de begraafplaats er netjes bij ligt. Maar ze zijn er ook vooral als er een begrafenis is. Ze maken vooraf het graf klaar en zorgen naderhand dat het netjes wordt achtergelaten. Het is fijn dat nabestaanden daarop kunnen rekenen en mooi om te zien met hoeveel zorg dit gebeurt.

Daarna bezochten we in Oosterwolde de zaagploeg. Terwijl de natte sneeuw het toch wat onaangenamer maakte om buiten te zijn waren deze mannen in een hoogwerker met elektrische kettingzaag bezig met snoeiwerkzaamheden, en haalden de klimop uit de bomen zodat ze weer de ruimte krijgen om ongestoord door te groeien. Het groen in onze gemeente heeft voortdurend onderhoud nodig. Een deel van dat onderhoud moet in de winter en het vroege voorjaar gebeuren. En een ander deel juist in de zomer of in het najaar. Maar we doen dit niet alleen. Ik was blij te horen dat er heel goed samengewerkt wordt met medewerkers van de Inclusiefgroep. Ieder weet wat er gedaan moet worden en steekt de handen uit de mouwen. Samen in goede harmonie om de klus te klaren.

De mannen van de buitendienst – het is zo makkelijk om het maar gewoon te vinden – maar ze staan letterlijk dag en nacht, in weer en wind, voor de gemeente en voor de inwoners klaar. Of dat dan op de strooiwagen is,  in het groen, bij de werkzaamheden op de werf, bij het op- en afbouwen van de stembureaus, bij verstoppingen in het riool, op de begraafplaatsen, bij incidenten en crisis – ze zijn er gewoon. Een heel bijzondere club die tegelijkertijd heel gewoon is. daar kunnen we niet zonder.

Toen ik weer verder moest kwam er een buurvrouw naar buiten die de mannen uitnodigde voor een kopje koffie. Even opwarmen, een praatje maken. Wat werd ik daar blij van! Want ook dat is Oldebroek, ‘gewoon’ even zorgen voor een kopje koffie. En met dat kopje koffie gelijk laten zien dat we het werk van deze mannen waarderen. Gewoon of buitengewoon? Voor mij is ook dit Oldebroek voor Mekaar en wil ik die mevrouw en al die andere mensen die dat zo af en toe doen bedanken. Gewoon buitengewoon!

Tanja Haseloop-Amsing,
burgemeester