Eén ridder en zes nieuwe Leden in de Orde van Oranje-Nassau in gemeente Oldebroek!

Maar liefst zeven inwoners van gemeente Oldebroek ontvingen tijdens de jaarlijkse Lintjesregen een Koninklijke onderscheiding. Namens Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander reikte burgemeester Tanja Haseloop–Amsing op drie verschillende locaties de onderscheidingen uit. Een van de onderscheidingen werd vanwege familieomstandigheden al op maandagmiddag uitgereikt. Zes inwoners werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. In Wezep werd de heer Gert Gerritsen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Maandagmiddag

Mevrouw Jantien Wolfsen–van Werven (65 jaar) uit Wezep kreeg bij wijze van uitzondering al op maandagmiddag haar onderscheiding uitgereikt. Mevrouw Wolfsen is een vrijwilligster in hart en nieren: 28 jaar lang heeft ze geholpen bij het coördineren van de collecteweek voor de Brandwondenstichting. Elf jaar lang was zij bestuurslid voor Mappa Mondo en bedacht ze fondsenwerfacties. Bovendien had zij verschillende taken in de Hervormde Gemeente Vredeskerk–Hoeksteen. Daarnaast is zij al vele jaren trouw lid van het stembureau en begeleidt zij patiënten naar de kerkdiensten in het ziekenhuis in Zwolle. Ook helpt ze familieleden en kennissen met het invullen van de belastingpapieren en is zij schuldhulpmaatje. Tot slot is zij ook mantelzorger voor haar moeder. 

Oldebroek 

Op dinsdag startte de lintjesregen in de raadzaal van het gemeentehuis in Oldebroek. Hier werd al vroeg in de ochtend mevrouw Gré Klein–Companjen (74 jaar) in het zonnetje gezet. Zij is 27 jaar vrijwilligster bij zorgcentrum De Hullen en zorgt daar voor het beetje extra aandacht voor de bewoners, zoals een praatje, een ommetje, een spelletje en natuurlijk een kop koffie. Ze collecteert al 13 jaar voor ZOA en is ook een betrokken vrijwilligster in de Vrij Evangelische Gemeente in Oldebroek. Bovendien staat zij altijd klaar voor haar familie en haar buurt.

Oosterwolde 

In Dorpshuis De Heerdt in Oosterwolde werden vervolgens twee inwoners verrast. Meneer Dries Doornewaard (63 jaar) ontving een Koninklijke onderscheiding voor zijn inzet bij Het Adelaarsnest in Oosterwolde, een woonvorm voor mensen met een beperking. Daarnaast zet meneer Doornewaard zich vol in voor de medemensen in Oost-Europa. Daarvoor is hij al jarenlang vrijwilliger, onder andere als bestuurslid bij Stichting Kringloop O & O. Ook in de Hervormde Gemeente Oosterwolde/Noordeinde is hij al vele jaren betrokken. Van jeugdclubs leiden tot het organiseren van werkreizen naar Oost-Europa, en van bestuurswerk tot praktische hulp geven aan de medemens.

Muziek staat centraal bij meneer Albert Steert (73 jaar). Hij ontving een lintje voor, onder andere,  zijn lange staat van dienst bij Christelijke Muziekvereniging David. Hij is de eerste muzikant die 60 jaar lid is van de vereniging en bekleedde hier verschillende functies, zoals bestuurslid en coördinator van de worsten-actie, en was hij oprichter van de slagwerkgroep. Ook bij andere organisaties draagt hij zijn steentje bij, zoals Stichting Old’ Papier en Muziekbond Gelderland-Flevoland. Bovendien is hij jarenlang bestuurslid geweest bij Dorpshuis De Heerdt en bij Oudheidkundige Vereniging De Broeklanden. 

Wezep

In De Brinkhof in Wezep kon burgemeester Haseloop dinsdagmiddag drie inwoners verrassen en decoreren. Meneer Johan Boer (70 jaar) is een bekend gezicht in Wezep. Bijna 50 jaar werkte hij voor Veldkamp Wonen en Slapen en zette zich daar extra in voor bijvoorbeeld Mappa Mondo en Stichting IJsselvliedt.  Hij is zeer actief binnen de Nederlands Gereformeerde Kerk ‘de Morgenster’. Bestuurslid, (jeugd)ouderling, jongerenwerk en het opzetten van de organisatie van het pastoraat zijn taken die hij met hart en ziel op zich heeft genomen. Na zijn pensionering is hij, vanuit zijn contacten bij Stichting IJsselvliedt, bestuurslid geworden van Stichting Happy Holiday. Ook voor Stichting Groepshotel IJsselvliedt maakt hij tijd voor kluswerk of advies. Voor Basisschool ‘de Meidoorn’ heeft hij acht jaar in het bestuur gezeten en de verbouwing van de school gecoördineerd. Sinds een aantal jaren is hij ook vrijwilliger bij Voedselbank Elburg-Oldebroek.

Mevrouw Joke Rens–Vierhout (72 jaar) ontving haar Koninklijke onderscheiding vanwege haar veelzijdige en langdurige inzet voor verschillende organisaties, waaronder muziekvereniging De Eendracht. Zij ontmoette daar haar partner en is inmiddels al bijna 59 jaar lid. Naast haar jarenlange bestuurswerk organiseerde ze ook verschillende acties (zoals de snertactie en anjeractie) en nam ze deel aan de organisatie van kampweekenden, concerten en nieuwjaarsrecepties. Ook een groot aantal andere organisaties kunnen op mevrouw Rens rekenen. Zo is zij collectant voor het Rode Kruis, het Epilepsiefonds, het Spierfonds en het Prins Bernard Cultuurfonds. Ook bij de Dorpskerk is ze jarenlang vrijwilliger. Ze maakt elke maand het gebouw schoon en is regelmatig gastvrouw. Tot slot is ze al ruim 40 jaar mantelzorger voor diverse familieleden, onder wie haar moeder en schoonzussen.

Tot slot werd meneer Gert Gerritsen (61 jaar) benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg deze onderscheiding voor zijn onuitputtelijke inzet voor Stichting Join4Energy. Als vrijwilliger zamelt hij op creatieve wijze geld in voor een medicijn voor de energiestofwisselingsziekte waar zijn zoon Matthias aan is overleden. Sinds twee jaar is hij ook voorzitter van deze stichting, waar hij de samenwerking zoekt met andere stichtingen die zich ook voor dit doel inzetten, zodat zij elkaar kunnen versterken. Zijn verdiensten zijn groots, met een zeer brede uitstraling en een groot belang, ook in de medische wereld. Naast zijn activiteiten voor Join4Energy had hij ook verschillende rollen binnen de Hervormde Gemeente Wezep. Zo was hij ouderling, scriba en commissielid bijzondere diensten. Sinds kort is hij bezoekbroeder in de wijkgemeente Vredeskerk-Hoeksteen.

20220426 Lintjesregen Oldebroek