Kijk, luister en sta op!

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Nog steeds is het nodig om twee keer per jaar extra, nog meer dus dan bij veel andere belangrijke onderwerpen, stil te staan bij het onderwerp pesten. Ongelooflijk! Vandaag, dinsdag 19 april, is het de landelijke dag tegen pesten. En in september is het zelfs de week tegen pesten. Als pesten geen probleem was, dan weet ik zeker dat deze dagen er ook niet (meer) waren. Veel mensen denken dat pesten iets kinderachtigs is. Maar dat is zeker niet het geval! Het komt bij alle leeftijden voor. Van scholen tot verzorgingstehuizen, van sportverenigingen tot bedrijven, in families en online. En de cijfers zijn schokkend.

Pesten kan hele grote gevolgen hebben. Van overspannenheid en depressies tot verslavingen of zelfmoord. Pesten is dus verre van een kinderding. Sterker nog, kleuters doen het beter dan wij – grote mensen. En daarmee is het ook niet af te doen als een gespreksonderwerp dat er niet toe doet.

Je kunt toch wel tegen een grapje? Een bekende ‘dooddoener’. Maar er is een groot verschil tussen plagen en pesten. Als je geplaagd wordt kun je altijd nog terugplagen. Plagen is niet gemeen, heeft geen ruw randje en plagen is één tegen één. Plagen kan grappig zijn, of is in ieder geval zo bedoeld. En mocht je het niet grappig vinden is het voldoende als je dat zegt. Dan houdt een ander daar rekening mee.

Pesten is anders. Pesten is nooit positief. Het doet pijn. Er is een verschil in macht en vaak zijn er meerdere mensen bij betrokken. Als slachtoffer kun je niet tegen de pester of pesters op. Pesten kun je niet in je eentje stoppen. Maar het moet wel stoppen! Daarom is het belangrijk om niet met dit probleem rond te blijven lopen. Door er met iemand over te praten kan er iets veranderen. En dat is moeilijk. Maar bedenk dat er heel veel mensen zijn die gepest zijn, die weten hoe dat voelt. Kies daarom iemand uit die je vertrouwt. Misschien helpt het om vooraf op te schrijven wat je wil gaan vertellen.

Ga vervolgens niet direct samen, of ieder voor zich, over tot ‘spontane’ actie. Spreek af wat de volgende stap gaat zijn en zoek samen verder naar goede hulp. Dat kan op heel veel manieren. Je kunt iemand anders die jullie vertrouwen vragen, via het CJG of Sociaal Team is er hulp beschikbaar en ook online is er veel informatie te vinden. Bijvoorbeeld via stoppestennu.nl. Eén ding is heel belangrijk… geef jezelf nooit de schuld. Het ligt niet aan jou! Nooit!

Tegen lezers die denken dit gaat niet over mij, zou ik willen zeggen dat dit zeker ook over u gaat, of over jou. Grote veranderingen kunnen komen van heel kleine daden. Houdt daarom uw ogen en oren open. Misschien bent u wel dat luisterend oor waar iemand naar op zoek is. Misschien ziet u dingen die u later ter sprake kunt brengen. Onder het motto ‘kijk, luister en sta op!’ is er voor ons allemaal een taak. We zijn niet allemaal verantwoordelijk voor het feit dat er wordt gepest. Maar ik maak u graag medeverantwoordelijk voor het stoppen. Samen moeten we daar stappen in kunnen zetten. Laten we zo met elkaar de wereld wat mooier en gezelliger maken, voor iedereen!

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester