Koningsdag 2022 - Voor ieder wat wils!

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Het zit er nu toch echt aan te komen… mijn eerste échte Koningsdag in de gemeente Oldebroek. Niet dat de Koningsdagen van de afgelopen twee jaren niet echt waren, maar ze waren wel anders. Heel anders! Maar nu gaat het gebeuren en ik kan u zeggen… ik heb daar zin in!

Voordat het Koningsdag is hebben we op vrijdag al de Koningsspelen gehad op de scholen en op  dinsdag al de jaarlijkse lintjesregen. En die lintjesregen was dit jaar niet met één of twee lintjes, maar  wel zeven stuks! Het zegt iets over de betrokkenheid van Oldebroekers op de samenleving, maar ook bij elkaar. Zeven mensen werden door zeven (en soms door veel meer) mensen voorgedragen voor een Koninklijke onderscheiding. Voorgedragen omdat zij zich, volgens die aanvragers, buitengewoon hebben ingezet voor de samenleving. Dat is en blijft toch wel heel bijzonder. Namens de Koning mocht ik de versierselen uitreiken en de zeven gedecoreerden toespreken en feliciteren. Iedere keer weer een hele eer. Wat mij betreft een mooi begin van een paar feestelijke dagen!

En dan Koningsdag. Het is de bedoeling dat die voor mij begint met de aubade in Wezep en daarna die in Hattemerbroek. En wellicht start u de dag ook wel met een aubade. Voor u de kans om elkaar weer te ontmoeten, samen de verjaardag van onze koning te vieren, misschien wel plannen te maken voor de rest van de dag. En voor mij een mooie gelegenheid om kennis te maken met een aantal van u en vooral ook met uw tradities. Want dat is het natuurlijk ook. Vernieuwen waar dat kan maar, juist rondom deze feestdagen, houden we ook vast aan wat er goed gaat. En de aubade hoort daar bij.

Kijkend naar de verschillende programma’s zijn er allerlei traditionele en minder traditionele activiteiten te doen. Van kleedjesmarkt tot lasergamen en van ponyrijden tot het foute uur. Lang niet alles zal iedereen aanspreken, en dat hoeft ook niet. Maar ik ga er wel van uit dat er voor ieder wat wils is. Weet u nog niet wat u op Koningsdag gaat ondernemen? Zoek dan vooral de Koningsdagpagina in de Veluwe Koerier even op. Daar ziet u in grote lijnen wat er wanneer en waar te doen is in onze gemeente en kunt u gemakkelijk uw keuze maken.

Ik zei het al: het aanbod is groot. Zo groot dat dit alleen mogelijk gemaakt kan worden met de inzet van tientallen, misschien wel honderden, vrijwilligers. Alles moet bedacht en georganiseerd worden. Daarvoor staan de vrijwilligers van de Oranjeverenigingen keer op keer aan de lat. En gelukkig dit keer zonder corona-uitdagingen en zonder op het laatst nog ‘om te moeten denken’ of zelfs af te moeten zeggen.

Maar behalve bedenken moet er ook heel veel worden gedaan. Tenten neerzetten, met hekken slepen, bardienst draaien, verkeersregelaar zijn. Zoveel taken! En ik vind het geweldig om te zien dat het in de gemeente Oldebroek gewoon lukt. Natuurlijk, er is een ‘harde kern’. Mensen die niet snel ‘nee’ zeggen, die altijd klaar staan om te helpen. Maar er zijn ook veel anderen en dat is mooi! Feit is dat het samen lukt en daar ben ik heel blij mee. Trots op ook!

Vanaf deze plaats voor al die vrijwilligers – die heel veel doen, of misschien iets minder – een heel groot en gemeend dankjewel! Ik wens u een fijne Koningsdag en mooie week!

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester