Boom met bankje geplaatst bij speeltuin Colijnhof

Ter gelegenheid van haar 100 jarig bestaan heeft VNG Gelderland aan elk van de bij haar aangesloten gemeenten een boom met bijpassend boombankje aangeboden. De boom die de gemeente Oldebroek aangeboden kreeg, is eind maart geplaatst bij speeltuin Colijnhof in Wezep. Deze week werd een bijbehorend boombankje geplaatst. Wethouder Ben Engberts schroefde terplekke het herinneringsplaatje van VNG Gelderland op de bank.

Elke gemeente kon de voorkeur voor de soort boom zelf aangegeven. Gemeente Oldebroek koos voor de Tetradium daniellii, een bijenboom. Deze boom levert veel nectar en is daarmee van grote waarde voor de honingbij, de wilde bij en andere insecten. Bovendien trekken de zaden die vrijkomen bij het openspringen van de vruchten, vogels aan. Kortom: de boom is waardevol in het kader van de biodiversiteit. De boom staat vrij en heeft daardoor volop ruimte om te groeien. De bijenboom heeft een hoge kruin, dat is de plek van waaraf de takken beginnen te groeien aan de stam. Hierdoor hebben de mensen die op het boombankje plaatsnemen geen hinder van bijen en andere insecten. Wethouder Ben Engberts: “Bij speeltuin Colijnhof in Wezep komen volwassenen en kinderen bij elkaar. De boom biedt beschutting tegen de zon. Ik hoop dat de boom en het bijpassende bankje uitnodigt voor mooie gesprekken en ontmoetingen tussen mensen uit de buurt.”

Bijenboom

Tetradium daniellii heet niet voor niets bijenboom. De bloemen leveren heel veel nectar, de boom wordt dan ook veelvuldig bezocht door bijen. De bijenboom bloeit in augustus met witte losse pluimen. De bladeren hebben een glanzende donkergroene bovenkant en de onderkant van de bladeren is grijsgroen. Na de bloei ontstaan prachtige purperrode vruchten. In de herfst krijgen de bladeren een mooie herfstkleur. “Deze kleurrijke boom is een waardevolle aanvulling op de diversiteit van ons bomenbestand”, aldus wethouder Ben Engberts.