Burgemeester Tanja Haseloop verwelkomt ‘Napalmmeisje’ in gemeentehuis

Burgemeester Tanja Haseloop – Amsing heeft vanmiddag een bijzondere gast verwelkomd in het gemeentehuis van Oldebroek: vredesactiviste Kim Phuc Phan Thi. Zij werd wereldberoemd als ‘Napalmmeisje’ na een bombardement op haar dorp tijdens de Vietnamoorlog. Kim Phuc werd huilend en naakt gefotografeerd toen zij dit dorp probeerde te ontvluchten. Deze foto ging vervolgens de hele wereld over en won ook een belangrijke literatuurprijs.

Kim Phuc woont tegenwoordig in Canada. Zij logeert op dit moment samen met haar man Toan Bui Huy bij Jan en Corrie Gerritsen in ’t Loo in Oldebroek. Jan en Corrie raakten met Kim Phuc bevriend tijdens een bezoek aan Canada. Ook Toan Bui en Jan en Corrie waren bij de ontmoeting in het gemeentehuis aanwezig.

Bijzonder

Burgemeester Haseloop: “Ik vind het heel bijzonder dat ik Kim Phuc en haar man heb ontmoet. We leven in een tijd waarin onze wereld nog steeds geconfronteerd wordt met oorlog en lijden, ook van kinderen. Kim was 9 jaar oud toen die foto gemaakt werd. Zij zegt zelf hierover: ‘Deze foto zal altijd dienen als een herinnering aan het onuitsprekelijke kwaad waartoe de mensheid in staat is. Toch geloof ik dat vrede, liefde, hoop en vergeving altijd krachtiger zullen zijn dan om het even welk wapen’. Heel indrukwekkend dat ik deze bijzondere vrouw heb mogen verwelkomen.”

Stichting

Kim Phuc heeft in Canada een stichting opgericht voor hulp aan minderjarige oorlogsslachtoffers. Sinds 1997 werkt ze ook als goodwillambassadrice voor de Verenigde Naties. Ze ontving in 2019 als dank voor dit werk de Dresden Peace Price. 

In Nederland stonden en staan verschillende bezoeken op het programma, waaronder aan scholen, de Keukenhof en een lezing in Kampen. Deze lezing wordt donderdagavond 11 april gegeven in de Bovenkerk. Zie voor meer informatie hierover www.evenbrite.nl.

20240410 Foto 1 bezoek Kim Phuc aan gemeentehuis Oldebroek