Oeps... mijn kantoorpand zit nog niet op label C?

Sinds 1 januari 2023 moet ieder kantoorgebouw van 100 m² of meer, energielabel C of beter hebben. Is dit niet het geval? Dan loopt u het risico dat u de deuren van uw pand moet sluiten. In 6 stappen organiseert u de verduurzaming van uw kantoor naar minimaal label C.

Stap 1. Controleer uw energielabel 

Weet u niet welk label uw kantoorgebouw heeft? Kijk dan op www.ep-online.nl. Heeft u nog geen energielabel aangevraagd, dan staat uw bedrijf niet in de database. Vraag het label dan eerst aan.

Stap 2. Beslisboom van RVO

Doorloop de beslisboom van het RVO om te zien of u aan de verplichting moet voldoen en welke acties nodig zijn. 

Stap 3. Plan maatwerkadvies in

Uw bedrijf is uniek. Er is geen lijst met beste maatregelen, maar om een kantoorwerk te voorzien van label C is er maatwerkadvies nodig. Bij het uitvoeren van een maatregel kan er effect zijn op een andere maatregel. Bij maatwerkadvies komt een energieadviseur of installateur kijken welke energiebesparende maatregelen u het snelst naar energielabel C brengen. Na één bezoek heeft u al een compleet plan, waar u direct mee aan de slag kunt.

Stap 4. Check subsidies 

Om de financiële impact op het bedrijf te beperken zijn er subsidies vanuit de overheid beschikbaar. Een voorbeeld van subsidies die vrijwel iedere ondernemer kan gebruiken zijn: EIA, MIA, VAMIL, ISDE, SDE++.

Stap 5. Starten met de maatregelen

Het plan ligt klaar, subsidies zijn uitgezocht en de financiering is rond. Kijk naar het adviesplan en kies een gecertificeerde professional die de maatregel komt uitvoeren. 

Stap 6. Vraag een nieuw energielabel aan

Nadat de maatregelen zijn doorgevoerd voldoet uw kantoorpand aan de nieuwe wet- en regelgeving. U moet nog wel een nieuw label aanvragen. Het energielabel kan eenvoudig worden meegegeven zodra de maatregelen zijn uitgevoerd. Dat komt doordat de energieadviseur een momentopname maakt van de situatie vóór de maatregelen en vervolgens advies geeft. Het nieuwe energielabel kan weer 10 jaar mee.

Meer informatie

Lees meer informatie op www.rvo.nl/onderwerpen/wetten-en-regels-gebouwen/energielabel-c-kantoren.