Bord voor je hoofd

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Geld; een veel besproken onderwerp en tegelijkertijd ook weer heel privé. Want wat je verdient, hoe groot je winst, je hypotheek of misschien je schuld is, dat houden we meestal liever voor onszelf. En daar is wat mij betreft niets vreemds aan. Van huis uit kreeg ik mee dat je iedere gulden, en later de euro, maar één keer kunt uitgeven. Ook dat is niets geks. Er zijn vast veel meer mensen die dit van jongs af aan is ingeprent. Voor een gemeente is het, al is het op een andere schaal, niet anders dan voor u.

Ook de gemeente kan het maar één keer uitgeven. Ook moeten we sparen, vooruit kijken en goed nadenken voor we geld uitgeven. Uiteindelijk gaat de gemeenteraad over het geld van de gemeente. Maar als gemeente sparen we ook voor bijvoorbeeld onderhoud, dat zijn spaarpotjes. Als er iets kapot is of vervangen moet worden gaat dat, normaal gesproken, uit zo’n potje. Maar ook onze potjes hebben een bodem. Geld uit zo’n potje kan maar één keer worden uitgegeven. Net als bij ieder ander. En dan is het zo jammer, zacht uitgedrukt, dat dat geld dan steeds vaker gebruikt moet worden voor het repareren van dingen die moedwillig door iemand kapot zijn gemaakt of zijn meegenomen. We kunnen er dan niet meer iets mee doen waar iedereen iets aan heeft of waar Oldebroek van op zou knappen. Nee, we vervangen iets wat goed functioneerde totdat iemand bedacht om het mee te nemen of kapot te maken. Ik denk aan vuurwerkschade tijdens oud en nieuw, maar momenteel zijn ook verkeersborden en straatnaamborden zeer in trek.

Eerlijk gezegd kan ik er niet echt bij. Dat het misschien leuk is om een plaats- of straatnaambord te hebben, tot daar aan toe. Maar om het dan gewoon los te schroeven en mee te nemen? Of zo’n zuil met een plaatsnaam erop met een slijptol bewerken. Schade? Minstens 1500,-. Op zijn zachtst gezegd vind ik dat heel bijzonder. Nu denkt u misschien dat dit uitzonderingen zijn, maar dat valt helaas nog wel een beetje tegen. Juist de afgelopen maanden zijn de borden erg in trek, minstens vijftig stuks zijn er door de hele gemeente heen verdwenen. Kosten? Reken maar op 50 tot 60 euro per bord. En dan hebben we het nog niet eens over het extra werk en de frustratie. Die frustratie zit trouwens niet alleen bij mij en de collega’s, maar ook bij andere inwoners. Zij missen het bord wat bij een ander in de schuur pronkt. Laten we eerlijk zijn… van zo’n gejat bord knapt je keet of ‘man cave’ toch niet echt op? En wie het daar niet mee eens is, die heeft wat mij betreft een flink bord voor z’n… hoofd.

Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester