Plannen maken

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Ik weet natuurlijk niet hoe dat bij u gaat, maar ik krijg, zeker zo aan het einde van de vakantie, altijd zin om van alles en nog wat te gaan doen en op te pakken. Ik heb dan een tijdje uitgerust, wat zitten mijmeren, wat extra gewandeld en gefietst en dan begint het bij mij te bruisen en te borrelen. Nu moet ik bekennen dat ik tegenwoordig lang niet al die plannen ook zelf moet gaan organiseren of uitvoeren, tenminste als het met mijn werk te maken heeft. Vaak kan ik er met iemand over doordenken die het dan verder op gaat pakken. Een luxe positie, dat realiseer ik me maar al te goed. Maar ook toen ik nog geen burgemeester was borrelde het met regelmaat in mijn hoofd en kreeg ik allemaal ideeën; ideeën die ik zelf vaak best goed vond. En dan is het natuurlijk de kunst om te bedenken hoe je van een idee een plan kunt maken en hoe je dat dan een stapje verder kunt brengen. Want alleen dromen maakt natuurlijk geen verschil. Maar hoe maak je dat verschil dan wel? Waar kun je beginnen?

In Oldebroek zitten inwoners goed, we kennen hier immers Oldebroek Voor Mekaar. Een manier van denken en werken die eigen initiatief en plannen van bewoners en dorpsgroepen juist stimuleert. Een manier van werken die de inwoners en de gemeente makkelijker met elkaar in contact brengt, samen laat werken. En een manier van werken die er voor zorgt dat er bijna overal een dorps- of wijkgroep is. Met mensen die benieuwd zijn naar dat idee van u. Die u kunnen helpen om het dat eerste stapje verder te brengen en die er ook voor kunnen zorgen dat u er niet alleen voor staat. Ik vind dat mooi. Geen drempels opwerpen maar juist kansen creëren.

Een heel andere optie om direct mee te kunnen praten heeft natuurlijk met de gemeenteraad en de aanstaande verkiezingen te maken. Op 16 maart volgend jaar gaan we, hopelijk met z’n allen, weer naar de stembus. Vind je dat het anders of beter kan, ben je bereid je in te zetten voor niet alleen je eigen straat maar voor heel Oldebroek? Dan is dit de tijd om er iets mee te doen. Je kunt contact opnemen met een politieke partij (of met alle partijen) en vertellen wat je belangrijk vindt. Wat er anders kan of moet, en wellicht kun je zelfs mee gaan doen. Want concreter kan het bijna niet. De raad besluit uiteindelijk over dat wat er in onze gemeente gebeurt, over al die plannen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de lokale politiek heel veel tijd en energie kost, maar zeker ook heel veel opbrengt. Ik heb, in Leek, enorm van deze tijd genoten en kijk er met veel plezier en dankbaarheid op terug. Want samen met de andere leden van de gemeenteraad hebben we een verschil kunnen maken en wat heb ik daar veel van geleerd!

Kortom, gaat het bij u net als bij mij heeft u een idee, een plan of een mening en wilt u daarmee aan de slag? Grijp dan de kansen die er zijn en ga er voor!

Tanja Haseloop-Amsing

burgemeester