Schoolvakanties

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

We zitten inmiddels midden in de schoolvakanties. Ik merk dat goed aan mijn agenda. Die is een stuk leger dan dat ik de laatste maanden gewend ben. Niet dat ik al vakantie heb, maar het aantal overleggen is veel minder. Best fijn even, het geeft ruimte om eens aandacht voor andere dingen te hebben, dingen waar je in de rest van het jaar minder tijd voor hebt. 

In de weken voorafgaand aan de schoolvakantie merkte je aan alles dat de scholen naar een eind van het seizoen toewerkten. Op de middelbare school werden diploma’s en certificaten uitgereikt, ik zag berichten voorbij komen over meesters en juffen die met ludieke acties hun allerlaatste schooljaar afrondden en vanaf nu met pensioen gaan en ik hoorde verhalen over schoolreisjes, schoolkampen, eindmusicals en alternatieven hiervoor. Na het afgelopen, toch echt wel bizarre jaar, niets dan lof voor alle kinderen, jongeren, leerkrachten én ouders. Met elkaar hebben jullie je er, over het algemeen, redelijk goed doorheen geslagen. En wat is het dan fijn om even niets te moeten. De tijd aan je zelf. Wat langer opblijven, wat later opstaan, lekker lang in de pyjama. Misschien een keer uit logeren of zelfs wel op vakantie. En in menig tuin zie ik een tentje staan. Heerlijk, even ontspannen! 

Maar wat ook opvalt is dat, nu het zomervakantie is, Oldebroek voor een groot deel gewoon door gaat. Vrijwilligers blijven hun handen uit de mouwen steken. Bijvoorbeeld op het schoolplein op ’t Loo. Ouders, leerkrachten en andere vrijwilligers gebruiken juist de zomervakantie om samen het schoolplein een grootse facelift te geven. Zo mooi dat dit juist in de vakantie wordt opgepakt. Dan kunnen de kinderen er na de zomerstop weer fijn spelen en bewegen in de pauzes.

Ook sporten gaat bij veel verenigingen in de zomervakantie helemaal of gedeeltelijk door. Ook dit kan niet zonder vrijwilligers die gewoon doorpakken, vakantie of niet. Bij de skeelervereniging en de ATB-vereniging kan er in de zomervakantie vaak gewoon getraind worden en dat is bij andere verenigingen misschien ook wel zo. 

En natuurlijk is er verder ook heel veel te doen en te beleven, ook in deze vakantie. Vlak voor de zomervakantie kregen alle kinderen op de bassischolen in de gemeente Oldebroek het Zomervakantieboekje van Goed Bezig Oldebroek. Dit boekje staat bomvol met leuke, gezellige en sportieve activiteiten voor de zomervakantie. Buiten spelen op straat of in het Boerderijmuseum, bootcampen, zwemmen, het kan allemaal. Weet jij even niets te doen? Kijk dan vooral het boekje eens even door! Zeg nu nog maar eens dat er in Oldebroek niets te doen is!

Tanja Haseloop-Amsing

burgemeester