Waar de mond vol van is…

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Een paar weken geleden ging het hier over hoe belangrijk goed luisteren is. Maar om te luisteren moet er natuurlijk ook iets te horen zijn. Dat kan muziek zijn, de natuur of iemand die iets vertelt. Een oud spreekwoord zegt ‘waar het hart vol van is, daar loopt de mond van over’. En zo is het bij mij soms ook wel. Als ik ergens ‘voor ga’ kan ik er maar moeilijk over ophouden. Privé praat ik graag over mijn kinderen, onze hond en, eerlijk is eerlijk, ook over mijn werk...

Als ik ergens anders ben dan in Oldebroek praat ik ook graag over Oldebroek en de Oldebroekers. En als ik met collega’s praat over wat ons bezig houdt, waar je je zorgen over maakt, dan kom ik toch vaak uit op het gebruik van drugs zoals 3MMC, lachgas en de problemen daar omheen. Ook hier in de krant heb ik daar al wel eens over geschreven. Een paar weken geleden was ik samen met burgemeester Jan Nathan Rozendaal van Elburg in Den Haag om daar namens heel veel burgemeesters uit de regio onze ‘brandbrief’ over het verboden maken van designerdrugs zoals 3MMC en de bestanddelen daarvan, aan een aantal Tweede Kamerleden te overhandigen. Wij hebben natuurlijk gebruik gemaakt van de gelegenheid en hebben de Tweede Kamerleden uitgenodigd voor een werkbezoek aan Elburg en Oldebroek. Zodat we eens rustig met elkaar door kunnen praten over dit zo belangrijke onderwerp. 

Die uitnodiging is door een aantal Kamerleden en beleidsmedewerkers aangenomen en de voorbereidingen zijn, nu ik dit schrijf, nog in volle gang. Tijdens deze dag gaan we ervoor zorgen dat het verhaal over de gevaren en gevolgen van designerdrugs zoals 3MMC en lachgas niet alleen vanuit onze kant wordt verteld maar ook door politie, verslavingszorg, jongerenwerk, scholen en natuurlijk ook ouders en jongeren zelf. Hoe meer kanten van het verhaal belicht kunnen worden hoe groter het succes van deze dag, denk ik. Schrijnende verhalen zijn er zeker te vertellen, de ellende die deze rommel met zich mee brengen is niet te overzien. Succesverhalen zijn er gelukkig ook. Van jongeren die helemaal alleen, met behulp van andere jongeren of met hulp van professionals zijn afgekickt. Geen gemakkelijke weg en ook geen doorsnee verhaal. Maar ook die kant is meer dan de moeite waard om te vertellen.

Het wordt ongetwijfeld een dag over twijfel, angst, woede, pijn en succes maar hopelijk ook over hoop. Ik ben er trots op dat we hierin samen met Elburg optrekken. Samen staan we sterk(er)! We ontvangen die dag een select gezelschap, maar wel mensen die net zo gedreven zijn als wij. Met informatie uit de eerste hand kunnen deze mensen dan terug naar Den Haag. Zodat ook zij met hart en ziel door kunnen om dit wetsvoorstel verder te brengen. Ik kijk er naar uit!

Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester