De gouden weken

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

De scholen gaan weer beginnen. Een aantal lagere scholen is al gestart, andere leerlingen genieten van hun laatste weekje vrij. Sommige scholen starten, ieder jaar opnieuw, met een periode die net iets anders is als anders; de gouden weken. In de gouden weken ligt het accent op (opnieuw) kennis maken en groepsvorming. Leerlingen kennen elkaar nog, maar hoe ging dat ook maar weer? Zijn er in die vakantieperiode dingen veranderd? Kan ik nog van mijn vriendje of vriendinnetje op aan? Klikt dat nog net zo als voor de vakantie?

Leerkrachten leren hun nieuwe leerlingen kennen. En dat gaat verder dan alleen hun naam weten. Wat is het voor een kind? Hoe gaat het thuis? Hoe help ik deze leerling om het beste uit zichzelf te halen?  Er is ook aandacht voor het samen klas zijn.  Afspraken maken over regels in de klas, over hoe met elkaar om te gaan, te wennen aan samenwerken. Een belangrijke basis voor de rest van het schooljaar wordt gelegd. Een goed begin is het halve werk, daarom is het mooi om met extra focus en aandacht voor elkaar aan een nieuwe periode te beginnen.

Als gemeente kennen we geen gouden weken maar toch is die periode direct na de zomervakantie een beetje anders dan anders. Zeker dit jaar, nu we als gemeentebestuur in een nieuwe samenstelling pas écht gaan starten. Ook wij zitten midden in een periode van verkennen, elkaar leren kennen, verwachtingen en kennis delen. Het bestuursakkoord wordt verder uitgewerkt en de plannen voor de komende jaren worden steeds duidelijker. Toch wel een beetje vergelijkbaar dus.

Gouden weken vragen veel van alle betrokkenen. Zelfkennis en reflectie bijvoorbeeld. Welke invloed heb ik op deze situatie of groep? Welke plaats neem ik in en ben ik daar happy mee?

Vragen die wij, als volwassenen, ons ook best af en toe kunnen stellen. Ben ik (nog) blij met de dingen die ik doe? Wil ik op dezelfde voet door of is het tijd om iets bij te stellen? Ga ik door met mijn vrijwilligerswerk, of is het misschien juist de tijd om ergens mee te stoppen of om iets heel nieuws op te pakken?

De zomerperiode is de tijd bij uitstek om hier over na te denken. De periode direct na de zomervakantie is de tijd om er handen en voeten aan te geven. Niet dat het altijd anders moet, zeker niet! Maar plezier en voldoening zijn ook heel belangrijk – goud waard zelfs. En daarom is het goed om jezelf af en toe een paar ‘gouden weken’ te gunnen.

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester