Noord-Veluwse scholen strijden tegen elektronisch afval

Tien basisscholen uit de gemeenten Elburg, Oldebroek, Harderwijk, Putten, Ermelo en Nunspeet doen van 5 september tot en met 29 september 2022 mee met de E-waste Race. Het project is officieel van start gegaan met een kick-off op de Nassauschool in Hattemerbroek. Wethouder Beerd Flier was daarbij aanwezig.

De tien deelnemende teams gaan vier weken lang de strijd aan met elektronisch afval (ook wel e-waste). Tijdens de E-waste Race leren de kinderen over onderwerpen als consuminderen, grondstofschaarste, hergebruik en recyclen. En daarnaast wordt klein elektronisch afval ingezameld voor hergebruik of recycling. Zo leveren de kinderen een prachtige bijdrage aan de circulaire economie en maken ze kans op een toffe schoolreis!

Laat uw e-waste ophalen

Woont u in de buurt van basisschool De Rank in Wezep of de Nassauschool in Hattemerbroek? Dan kunt u tussen 5 september en 29 september gemakkelijk en gratis uw elektronisch afval thuis laten ophalen. Dit doet u door uw e-waste online aan te bieden op www.ewasterace.nl.

Elektronisch afval zijn kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of met een plek voor een batterij. Denk aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker of defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Inktcartridges, batterijen en losse accu’s zijn geen e-waste!

Een betere wereld, begint op zolder

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. Oude apparaten belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons e-waste die een tweede leven verdienen. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden.

20220830 E-waste Race kick-off wethouder Flier - GROEPSFOTO VOOR SOCIALS