Holocaust-overlevende Maud Peper-Dahme overhandigt autobiografie aan burgemeester

Eind juli 2023 bezocht Maud Peper-Dahme uit de Amerikaanse staat New Jersey de gemeente Oldebroek. Haar boek ‘Chocola – de smaak van de vrijheid’ overhandigde ze aan burgemeester Tanja Haseloop-Amsing. Ook is het boek gratis aangeboden aan de groepen 8 van de basisscholen in Oldebroek en Elburg.

De 87-jarige Maud Peper-Dahme is al zo’n 40 jaar de reisgids van Amerikaanse docenten en studenten tijdens studiereizen waarbij historische plaatsen bezocht worden, zoals Berlijn en de vernietigingskampen Auschwitz en Theresienstadt. Maar ook bezoekt ze dan Oldebroek en Elburg om haar eigen onderduikadressen te laten zien. Na afloop van de studiereis van dit jaar gaf ze nog een lezing in Oldebroek en sprak ze met burgemeester Haseloop-Amsing.

Boekoverhandiging en lezing

Op maandag 31 juli ontving burgemeester Tanja Haseloop-Amsing de autobiografie uit handen van Maud Peper-Dahme zelf. De burgemeester was onder de indruk van het gesprek dat volgde: “Het is ontzagwekkend hoe mevrouw Peper zich al meer dan 40 jaar heeft ingezet - en nog steeds - voor de Holocaust educatie. Van het organiseren van studiereizen in Europa tot het veelvuldig geven van lezingen op scholen en congressen. Haar vitaliteit, doorzettingsvermogen en beheersing van het Nederlands na ruim 70 jaar wonen in Amerika zijn imponerend.”

Enkele dagen voor de boekoverhandiging gaf Maud Peper-Dahme een lezing in de kerkzaal van de Vrij Evangelische Gemeente Oldebroek voor ongeveer 180 belangstellenden. Deze lezing kunt u terugkijken via www.oldebroek.nl/peperlezing.

Chocola – de smaak van vrijheid

Chocolade is voor Maud Peper-Dahme onlosmakelijk verbonden met de viering van haar bevrijding op 19 april 1945 in Elburg. In haar boek ‘Chocola – de smaak van de vrijheid’ beschrijft ze niet alleen haar oorlogsherinneringen en de vreugde van de bevrijding in Elburg, maar ook haar levenservaringen na de oorlog. Zoals de hereniging met haar ouders, de emigratie naar de VS en haar eigen gezinsleven, maar vooral ook haar werk sinds 1981 als voorvechtster voor onderwijs over de Holocaust.

Het boek is uitgegeven door oudheidkundige vereniging Arent thoe Boeckop en verkrijgbaar bij de Elburger boekhandel. Later deze maand publiceert de oudheidkundige vereniging nog een podcast die verder ingaat op haar levensverhaal.

Mevrouw Peper-Dahme bezoek burgemeester Tanja Haseloop-Amsing in gemeentehuis Oldebroek  Boekomslag van Chocola - de smaak van de vrijheid