Geen klachten, testen wel mogelijk

Vanaf 1 december kunt u zich ook laten testen als u geen klachten hebt, maar wel in nauw contact bent geweest met iemand die besmet is met het coronavirus. En het aantal dagen dat u thuis moet blijven na dat contact, is teruggebracht naar 5. U moet dan wel na de test op dag 5 een negatieve testuitslag krijgen.

Tot nu toe was het zo dat alleen mensen met milde coronaklachten, zoals hoesten, niezen, een loopneus, koorts en benauwdheid, zich konden laten testen. Vanaf 1 december mogen ook mensen zonder klachten zich laten testen, als ze nauw contact hebben gehad met iemand die het coronavirus heeft.

In contact geweest?

U kunt erachter komen dat u risico op besmetting hebt gelopen als u een melding krijgt via de corona-app. Ook kunt u benaderd zijn door de GGD tijdens het bron- en contactonderzoek. En als een bekende of een familielid het virus heeft, dan hoort u het waarschijnlijk van die persoon zelf.

In contact geweest, en dan?

Als u bericht krijgt dat u nauw contact hebt gehad met iemand met het coronavirus, blijft u in ieder geval 5 dagen thuis, gerekend vanaf het moment van ontmoeting met de patiënt. Dus hebt u bijvoorbeeld op 1 december nauw contact gehad met iemand met het coronavirus, en wordt u op 3 december gebeld, dan moet u tot en met 6 december thuisblijven. Dat geldt ook voor uw eventuele huisgenoten of gezinsleden. 5 dagen na het laatste risicovolle contact, neemt u contact op met de GGD voor een testafspraak. En ook na de test blijft u thuis, tot de uitslag bekend is. Al deze dagen ontvangt u geen bezoek en houdt u afstand tot uw huisgenoten en gezinsleden. Als uit de test blijkt dat u niet besmet bent, mag u weer naar buiten. Test u wel positief, neem dan contact op met het bron- en contactonderzoek van de GGD voor een advies op maat.

Meer weten

Wilt u meer weten over dit onderwerp, ga dan naar www.rijksoverheid.nl/coronavirus.