Kerst 2020

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Wat gaat de tijd toch snel! Waar ik bij het schrijven van mijn vorige column nog terugkeek op een persconferentie zonder opzienbarend nieuws, zaten we, toen u die column in de krant las, aan het begin van de strengste lockdown tot nu toe. Winkels dicht, scholen dicht, sportcentra dicht. Wat had ik dat graag anders gezien! Tegelijkertijd zien we ook in Oldebroek een forse stijging van het aantal mensen dat positief test op het coronavirus. Dat moet echt anders. Niet alleen voor de mensen die ziek zijn, maar vooral ook voor de mensen in de zorg. En voor de mensen die reguliere medische zorg nodig hebben.

Mijn zorg is natuurlijk bij de ondernemers. Het zal je maar gebeuren. Net voor de drukste tijd van het jaar moet de deur op slot. Toch goed dat er afhaalmogelijkheden zijn en dat we online of telefonisch toch een en ander kunnen bestellen. Gewoon even bellen, veel ondernemers willen best wat bezorgen, en dat mag gelukkig ook!

Mijn zorg is ook bij de ouders van scholieren. Je eigen werk gaat misschien gewoon door. We weten nog goed van het begin van dit jaar hoe pittig het is dat te combineren met het begeleiden van het schoolwerk van kinderen.

Mijn zorg is ook bij de kinderen zelf. Gelukkig, een aantal sporten kan door gaan, zeker voor jongeren onder 18. En ik zou dat ook vooral gaan doen. Maar dan, straks, na de vakantie. De school blijft dicht. Aan de keukentafel of bij de noodopvang moet het gebeuren. Niet het beste vooruitzicht voor de start van het nieuwe jaar.

En dan voel ik ook trots, want ik hoor van ouders dat het in de meeste gevallen gewoon goed geregeld is. Kinderen hebben alsnog kerst gevierd op school, kregen de juiste spullen mee naar huis en leerkrachten zorgen dat kinderen weten wat er van hen wordt verwacht. Een applaus van mijn kant voor deze leerkrachten. Als het tegenzit er toch het allerbeste van maken.

Tegelijkertijd kijken we nu eerst met elkaar uit naar kerst. Samen kerst in Wezep gaat door, juist nu! Ik probeer mijn steentje daar aan bij te dragen. En dat doen heel veel mensen. Een lichtje uitdelen, een luisterend oor. Dat kan natuurlijk georganiseerd, maar dat kan ook op kleinere schaal. Ook u kunt dat doen. Voor iemand in uw straat, in uw familie. Het kost niet veel tijd en het hoeft ook geen geld te kosten. Alles is dit jaar anders dan anders. Ook kerst. Wie had dat gedacht, kerst zonder ‘Komt allen tezamen’. Maar ik wens u toe dat u zich ook tijdens dit kerstfeest samen voelt. Nauw verbonden met de mensen om u heen. Als we daar met elkaar ons best voor doen wordt het ondanks alles vast en zeker toch een mooi kerstfeest!

Tanja Haseloop-Amsing
burgemeester