De rode loper

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Als u, net als ik, de krant op dinsdag in de bus krijgt en gelijk begint met lezen leest u deze column op dinsdag 7 december. Dat zou goed uitkomen, deze column gaat namelijk over deze dag – of eigenlijk over de mensen die deze dag bijzonder maken. Al sinds jaar en dag is 7 december Nationale Vrijwilligersdag. De dag om al onze vrijwilligers – en dat zijn er in Oldebroek heel erg veel – in het zonnetje te zetten. Dé dag voor een collectieve schouderklop, of om de rode loper uit te rollen.

Maanden geleden zijn we begonnen met het uitwerken van een plan voor al onze vrijwilligers. Het ‘vrijwilligersfestival’, noemden we het voorlopig. Een mooi programma, een leuke locatie – we zagen het helemaal gebeuren en hadden er zin in. Maar u raadt het al: het moest vanwege de oplopende coronacijfers anders. Ook dit alternatief zou een mooie, leuke en bijzondere happening worden, waarin voor iedereen wel iets aansprekends zou zitten. Want gelooft u mij, het valt niet mee om het zoveel en zo verschillende mensen naar de zin te maken. Vol goede moed gingen onze medewerkers weer aan de slag. Maar helaas, ook dat moest anders.

We parkeren op dit moment alle plannen even en hopen op betere tijden. Van uitstel komt in dit geval zeker geen afstel, daarvoor zijn de inspanningen van alle vrijwilligers te belangrijk. Dat komt echt goed. Maar wanneer, dat is nog koffiedik kijken. Wat voor vandaag overblijft is die rode loper. Een rode loper die symbool staat voor een hartelijk ‘dankjewel’, voor een schouderklopje en voor een aanmoediging. Vanzelfsprekend zijn alle inspanningen van vrijwilligers niet, heel belangrijk wel. Ieder op zijn eigen manier en naar eigen kunnen. De één meer in het openbaar, de ander als stille kracht op de achtergrond. De één voor een vereniging, kerk of voor het hele dorp, de ander voor de buurman of buurvrouw. Het is fijn dat al die mensen hun steentje bijdragen.

Ik hoop dat u, als u vrijwilliger bent, deze rode loper heeft ontvangen of nog te zien krijgt. Dat u begrijpt dat het nu even niet anders kan en dat uw inspanningen worden gezien en worden gewaardeerd. Mocht u vrijwilliger zijn en niet in ons ‘systeem’ zitten, weet dan dat ik ook u die rode loper gun. Dat ook u voor mij van onschatbare waarde bent.

En natuurlijk kijk ik uit naar het moment waarop we daadwerkelijk die rode loper voor u kunnen uitrollen. Dat gaan we echt nog organiseren. Ik hoop alle vrijwilligers van onze gemeente dan te ontvangen!

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester