Meedoen

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Meedoen is belangrijker dan winnen. Dat zeggen ‘ze’ altijd. Ik moet bekennen dat ik het daar lang niet altijd mee eens ben. Als ik meedoe aan een wedstrijd vind ik het een stuk leuker om te winnen dan om te verliezen. Maar ook ik heb geleerd, je kunt niet altijd winnen. En er kan geen winnaar zijn zonder verliezer. Dus... als verliezer help ik een ander winnen. Leuk? Nee. Maar ik word er niet chagrijnig van.

Deze zomer was er in gemeenteland ook een soort van wedstrijd. Als gemeente kon je voorbeelden insturen van je eigen inwonerparticipatie. Door een ‘jury’ werden die voorbeelden vervolgens beoordeeld en vergeleken met de voorbeelden van andere gemeentes.
U weet vast al dat de samenwerking tussen inwoners en gemeente sinds jaar en dag een belangrijk onderwerp is in Oldebroek. Al heel ver voor mijn tijd hier werd er gestart met Oldebroek voor Mekaar en die werkwijze zit ons inmiddels aardig in het bloed. Toen me werd voorgesteld om onze voorbeelden van inwonerparticipatie in te sturen was ik daar dan ook direct heel enthousiast over.

Laat me duidelijk zijn, onze inspanningen voor inwonerparticipatie doen we voor u, de inwoners van Oldebroek. Niet om er prijzen mee te winnen, maar om er samen voor te zorgen dat we de goede dingen doen voor Oldebroek. En, misschien wel het belangrijkst: ik ben gewoon heel erg trots op al die mooie initiatieven die vanuit de samenleving komen. Die deel ik heel erg graag.

En dan is het natuurlijk heel leuk om eens te horen wat deskundigen van onze voorbeelden vinden. We stuurden teksten in over onze aanpak, onze inwonergroepen en over de burgerbegrotingen van ’t Loo en Oosterwolde.
Na de zomer kwam de verrassing! We zaten bij de top van Nederland en kregen bezoek van de redactie van het magazine ‘Publiek denken’ voor een verdere uitleg. Een interview waarbij ook twee vrijwilligers aanwezig waren volgde. Tijdens het interview kwamen veel voorbeelden op tafel, onder andere over de burgerbegroting en over hoe we de koffiekar inzetten om buurten en buren met elkaar in contact te brengen. Maar het ging er ook over dat Oldebroekers echte aanpakkers zijn. Mensen die niet te beroerd zijn de handen uit de mouwen te steken. De één denkt mee, de ander helpt mee. Maar altijd is er de zorg voor elkaar, voor de vereniging of voor de buurt. Zo durf ik wel te stellen dat Oldebroek voor Mekaar veel groter en breder is geworden dan waarschijnlijk bij de start was bedacht.

En nu is het bericht gekomen dat we samen met Waddinxveen, Tubbergen, Veenendaal en Geertruidenberg als koploper op het gebied van inwonerparticipatie uit de bus zijn gekomen. Wat een mooi resultaat! Een echte winnaar is niet aangewezen en dat hoeft ook niet. Want wat is het een mooie waardering voor het harde werken van ons allemaal – ik denk in eerste instantie vooral aan al die vrijwilligers van dorps- en wijkgroepen én aan al die mensen die hen vervolgens helpen om hun plannen en dromen te realiseren. En wie weet inspireert het ook andere gemeenten om dit weer bovenaan de agenda te zetten.
Vaak wordt er gezegd ‘samen gaat het beter’ en zo geldt dat zeker voor inwonerparticipatie. En daar ben ik heel erg trots op!

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester