Dag Sinterklaasje, hallo Kerstman!

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Het is altijd een gezellige tijd, Sinterklaastijd. Maar veel ouders, meesters en juffen zijn ook altijd weer blij als het dan eenmaal 6 december is. Met zoveel tromgeroffel als Sinterklaas wordt binnengehaald, zo stilletjes vertrekt hij ook altijd weer. Na een paar weken van opwinding voor onze kinderen is het weer hoog tijd voor een beetje rust en regelmaat. De kerstboom mag weer in de kamer, misschien wat lichtjes in de tuin… Op naar kerst en naar de jaarwisseling. Ook een beetje een periode van terugkijken, en ik kan zelfs een beetje ‘melancholisch’ zijn in deze tijd van het jaar.

Nieuwe mensen zijn in ons leven gekomen, maar we hebben ook afscheid moeten nemen van mensen die ons lief zijn. Hoe zat het met mijn goede voornemens? Heb ik er weer wat van weten te maken? In deze donkere dagen voor kerst komen allerlei bijzondere momenten van het afgelopen jaar terug. Het is ook een drukke tijd, privé maar zeker ook in het werk. We willen graag een aantal belangrijke dingen nog dit jaar afronden. We zijn druk met de voorbereidingen rondom de jaarwisseling, bereiden een oudejaarstoespraak voor en kijken al vooruit naar de start van het nieuwe jaar; 2023.

Ook in onze samenleving merk ik dat het een drukke tijd is. De kranten en de sociale media staan bol van activiteiten en evenementen die georganiseerd worden. Zo mooi, want er is voor ieder wel wat wils. Kerstconcerten van de muziekverenigingen, kerstmarkten, oliebollen- en kerstboomkramen en zelfs een heus winterfestival. Er zijn, juist in deze tijd, heel veel vrijwilligers actief. Ook de kerken leveren, ieder op eigen wijze, weer een bijdrage.

Ik hoorde van een kerk waar mensen, al dan niet van de kerk, in de vier weken voor kerst worden verrast door hun eigen kerstengel. Hoe leuk! Vier keer een lichtpuntje in de donkere weken naar kerst toe. Ook Samen Kerst Wezep gaat dit jaar weer volop op pad. Om lichtjes uit te delen, om klussen te doen. Natuurlijk ook om samen kerst te vieren en om op tweede kerstdag samen te lunchen. Het is mooi dat Samen Kerst dan ook echt samen is en voor iedereen. Het maakt niet uit of je naar een kerk gaat, waar je woont of werkt en of je alleen bent of niet. Iedereen is welkom. Mocht u iemand kennen die wel een lichtje kan gebruiken dan kunt u de naam doorgeven via de website samenkerst.com.

Als ik dan nog even verder vooruit kijk, richting de jaarwisseling, hoop ik dat ook dan het ‘samen’ naar voren komt. Eindelijk komt er weer een jaarwisseling zonder corona-beperkingen. Heel fijn, daar hebben we lang naar uitgekeken. Ik gun iedereen dan ook een geweldige jaarwisseling met de mensen die hen lief zijn. Maar ik vraag ook nu al om daarbij ook rekening te houden met de mensen en dieren om ons heen. Om met respect om te gaan met al die mensen die tijdens de jaarwisseling hun werk doen. De politie, brandweer, onze BOA’s, de zorgmedewerkers, de medewerkers in het openbaar vervoer en al die anderen. Ik hoop dat we op 1 januari kunnen terugkijken op een jaarwisseling die veilig en zonder schade is verlopen. Maar zover is het nog niet, dit jaar is nog niet voorbij.

Laten we er samen een paar mooie laatste weken van 2022 van maken!

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester