Oud en nieuw – oude tijden herleven

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Oud en nieuw – het staat niet alleen voor de jaarwisseling die er inmiddels in rap tempo aankomt. Het is ook de tegenstelling tussen vroeger en nu. Tussen hoe we de dingen deden en hoe we dat nu doen. Tussen hoe dingen, en mensen, er vroeger uitzagen en nu. Heel vaak een wereld van verschil, en soms ook helemaal niet. Ik kan me niet goed meer voorstellen hoe het was zonder smartphone, zonder WhatsApp en zonder 4G of de krant in mijn telefoon. Toch is dat nog helemaal niet zo heel lang geleden. Als ik jubilerende bruidsparen bezoek hoor ik vaak verhalen over vroeger. Mensen vertellen ze vaak met een twinkeling in hun ogen. Ik luister graag naar al die verhalen.

Toch maken al die ontwikkelingen het leven soms ook makkelijker. Door al die ontwikkelingen gaat alles ook veel sneller. En, eerlijk is eerlijk, soms ook minder persoonlijk. Zeker, ik zie heel veel voordelen, maar ik geloof ook dat er een andere kant aan de medaille zit.

Rondrijdend in onze mooie gemeente wordt je ook vaak bepaald bij hoe het vroeger was. Natuurlijk, we gaan met onze tijd mee. Er wordt gebouwd en veranderd. Maar Oldebroek heeft ook nog steeds heel veel monumenten. Gebouwen die er, in ieder geval van buiten, nog net zo uitzien als twintig, vijftig of honderd jaar geleden. Natuurlijk, aan de binnenkant en in de techniek is vast van alles veranderd. En dat mag zeker, want comfort en duurzaamheid is ook belangrijk.

Veel mensen hebben interesse in hoe het vroeger was. En in spullen van vroeger. Kringloopwinkels waren nog niet eerder zo populair en ook in ons dagelijks leven pakken mensen soms, noodgedwongen of gedreven door idealen, de ouderwetse draad weer op. Ik zie nog heel jonge mensen die aan het breien zijn en ik hoor mensen die, net als vroeger, de verwarming boven niet aanzetten. Vrijdagmiddag was ik op bezoek bij de buren in Elburg en heb daar genoten van Winter in de Vesting; dat is ook echt een soort van tijdreis. Wat een nostalgie en folklore!

Ook veel ondernemers spelen in op deze interesse in het ouderwetse. Ik snap dat wel. Hoe leuk is het, de fotoalbums met stickers van je eigen woonplaats, maar dan lang geleden. Hoe herkenbaar zijn de locaties, de huizen en soms zelfs de mensen. Commercieel handig, dat zeker. Maar ook dit is een manier om onze geschiedenis levend te houden, om er een breed publiek bij te betrekken. Ik houd er van. Oud en nieuw – we moeten er samen het beste van maken!

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester