Wildspiegels bij Bovenheigraaf: tegen dierenleed, voor veiligheid

Op woensdagmorgen 21 december 2022 plaatste wethouder Ben Engberts de eerste wildspiegel in de grond langs de Bovenheigraaf in ’t Loo Oldebroek. Deze wildspiegels, eigenlijk paaltjes met speciale reflectoren, zijn goed voor de veiligheid van zowel mens als dier. Ze weerkaatsen het licht van koplampen in diverse kleuren waardoor reeën, dassen, wilde zwijnen en andere dieren schrikken. Dat weerhoudt ze ervan direct de weg over te steken in het donker.

De Bovenheigraaf wordt ter hoogte van de begraafplaats door reeën vaak gebruikt als oversteekplaats. Vooral in de avond- en nachtelijke uren leverde dat in het afgelopen jaar regelmatig slachtoffers op onder de dieren. De spiegels op het reflectorpaaltje weerkaatsen het licht van de koplampen, waardoor de reeën schrikken. Dat weerhoudt ze ervan direct de weg over te steken. “Het is een goede oplossing”, zegt wethouder Ben Engberts. “Door plaatsing van de wildspiegels wordt, zoals tellingen uitwijzen, voor een groot deel voorkomen dat wild zomaar de weg oploopt."

Plaatsing wildspiegels

De Wildbeheereenheid Oldebroek/Oosterwolde (WBE) helpt met het plaatsen van de nieuwe wildspiegels. De wildspiegels worden aan beide zijden van de Bovenheigraaf geplaatst, iedere 25 meter, op het stuk tussen de Broekeroordsweg en begraafplaats Bovenheigraaf in ’t Loo Oldebroek. Eerder plaatste de WBE ook al wildspiegels aan de Bovendwardsweg in Oldebroek. Wethouder Engberts: “Ik wil alle vrijwilligers van de Wildbeheereenheid bedanken voor hun inzet om de Bovenheigraaf weer een stukje veiliger te maken. Het is namelijk niet ongevaarlijk wanneer een dier onverwacht de weg oversteekt, dat blijkt wel uit de zichtbare gevolgen na een aanrijding. Het in acht nemen van de juiste snelheid, zeker bij bromfietsers, verkleint het risico op een aanrijding met wild ook aanzienlijk.”

Wethouder Ben Engberts en Teun Kroes van de Wildbeheereenheid plaatsen een wildspiegel langs de Bovenheigraaf in 't Loo Oldebroek.

Foto: wethouder Ben Engberts en Teun Kroes van de Wildbeheereenheid plaatsen een wildspiegel langs de Bovenheigraaf