Alcohol tijdens de feestdagen

Het is weer bijna kerstvakantie. Dat betekent eten, gezelligheid, cadeautjes en chillen. Misschien komt je kind deze vakantie voor de vraag te staan ‘Zal ik ook een keertje roken, vapen of alcohol proberen?’ Om je kind te helpen om dan ‘nee’ te zeggen is duidelijkheid van jou als ouder/verzorger belangrijk.

Dus niet roken en drinken; ook NIX18 tijdens de feestdagen!

Tips

  • Bespreek lastige situaties met elkaar. Bijv. ‘Wat zou je doen als je vrienden wel alcohol drinken?’ en ‘Hoe zeg je nee als iemand je een sigaret of vape aanbiedt?’
  • Geef je kind liever geen kinderchampagne of 0,0% bier. Kinderen leren daardoor dat alcohol bij feestjes en gezelligheid hoort. Het kan ook gezellig zijn zonder (nep)alcohol.
  • Probeer het gesprek aan te gaan met de ouders van vrienden van je kind. Welke afspraken hebben zij met hun kind gemaakt over alcoholgebruik en roken? Hoe gaan zij hiermee om tijdens de feestdagen? Samen sta je sterker en voorkom je dat jullie tegen elkaar uitgespeeld worden (‘Bij mijn vrienden mag het wel’).
  • Heeft je kind toch alcohol gedronken of gerookt? Bespreek dan hoe het zich de volgende keer wél aan de afspraak kan houden.

Kijk voor meer tips op nix18.nl. Er zitten er zeker een paar bij die bij jou passen!

Persoonlijk advies

Wil je persoonlijk advies over alcohol, roken/vapen, drugs of gamen? Neem dan contact op met Tactus via www.tactus.nl of 088 382 28 87.

Het goede voorbeeld: Dry January

Drink zelf ook met mate en liefst buiten het zicht van kinderen, want kinderen doen volwassenen na (‘Zien drinken, doet drinken’). Wil je als ouder het goede voorbeeld geven en geen of minder alcohol drinken? Doe dan mee aan Dry January! Inschrijven kan op www.ikpas.nl.