Een hoge energierekening en een laag inkomen?

Er zijn veel huishoudens die problemen hebben met het betalen van de hoge energierekening. Voor inwoners met een laag inkomen zijn er verschillende mogelijkheden om meer geld in de maand over te houden, zoals de energietoeslag en het Noodfonds.

Energietoeslag

De energietoeslag is een bedrag van ongeveer € 800,- voor het hele jaar. Inwoners met een laag inkomen die bekend zijn bij de gemeente krijgen de energietoeslag automatisch uitbetaald. Dit gebeurt uiterlijk eind december.

Heeft u de energietoeslag niet ontvangen? Kijk dan voor informatie over de voorwaarden en het aanvragen op de pagina Energietoeslag. Vanaf 1 januari kunt u een aanvraag indienen voor de energietoeslag van 2023. Dit kan tot en met 31 mei 2024.

Noodfonds

Voor mensen die moeilijk rond kunnen komen is er het Noodfonds Energie. Dit Noodfonds is tijdelijk en kon dit jaar voor het eerst aangevraagd worden. Omdat de energieprijzen nog steeds hoog zijn wordt het noodfonds verlengd. Ook voor 2024 kunt u een aanvraag indienen.

Voor 2024 komen mensen eerder in aanmerking voor hulp:

  • Mensen met een laag inkomen (tot 130% sociaal minimum) kunnen steun aanvragen als zij 8% van hun inkomen kwijt zijn aan de energierekening. In 2023 was dit 10%.
  • Voor mensen met een laag middeninkomen (tot 200% sociaal minimum) ligt deze grens op 10% van het inkomen, in plaats van 13% vorig jaar.

Via www.noodfondsenergie.nl kunt u het noodfonds aanvragen. Momenteel is er nog geen aanvraagformulier online. Op de homepage kunt u zich wel alvast aanmelden. Dan krijgt u direct bericht zodra het Noodfonds opengaat.

Het Sociaal Team staat voor u klaar

Wilt u meer informatie of heeft u hulp nodig bij het aanvragen? Hiervoor kunt u terecht bij het Sociaal Team, telefoonnummer 0525 63 83 33 of mail sociaalteam@oldebroek.nl. Of kom naar het Financieel Spreekuur, elke dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur in de Brinkhof in Wezep.

Kijk op www.oldebroek.nl/laaginkomen voor meer regelingen voor inwoners met laag inkomen.