Kersttoespraak burgemeester Haseloop-Amsing: 'Hoopvol naar 2024'

Bekijk hier de Kersttoespraak 2023 van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing. Zij wenst u fijne feestdagen, blikt terug op het afgelopen jaar en spreekt haar wensen uit voor 2024.

Deze toespraak is op Eerste Kerstdag uitgezonden door omroep Loco. Lees de volledige tekst onder de video.

Lieve inwoners van de gemeente Oldebroek,

Zo zijn we alweer aangekomen in de laatste week van december 2023, de laatste dagen van dit jaar. Dagen die we graag samen vieren, en waarbij we graag samen delen. We delen ons huis met vrienden en/of familie. We delen warmte, liefde, eten, drinken en misschien cadeaus. Als ik deze dagen ’s avonds door onze gemeente rijd zie ik prachtig versierde huizen en tuinen. Er hangen kerstkransen aan deuren en in de meeste huizen pronkt een prachtig versierde boom. Het ziet er feestelijk en uitnodigend uit. Het is weer Kerst.

Maar niet iedereen voelt zich feestelijk deze dagen. Ik denk dan aan mensen die geliefden moeten missen, een gemis dat juist deze dagen extra gevoeld wordt. Ik denk aan die mensen wiens leven afgelopen jaar zwaar was, door zorgen, door verdriet, door eenzaamheid.

Mensen die december het liefst overslaan. Voor wie deze dagen een beproeving zijn. Fijn dat verschillende kerken in Wezep hier aandacht voor hebben onder het motto “Samen Kerst”. Ik vond het weer heel bijzonder dat ik hier een kleine bijdrage aan mocht leveren. En mooi dat er morgen, Tweede Kerstdag, een kerstbrunch georganiseerd is voor die mensen waaraan kerst anders helemaal voorbij gaat. Kleine lichtpuntjes, die voor veel mensen van heel grote betekenis zijn.

We staan met Kerst stil bij de geboorte van een kind, in een stal in Bethlehem, met de naam Jezus. Dat doen we niet alleen als we gelovig zijn en naar de kerk gaan maar ook wanneer we naar een kerstprogramma op televisie kijken, naar kerstliederen op de radio luisteren of een markt met kerststallen bezoeken.

Kerst: het feest van hoop, van licht, het feest van vrede. Daar verlangen we toch allemaal naar…. Of je nu religieus bent of niet. Of je nu in Nederland, in Europa of in het Midden-Oosten woont, op het platteland of in een grote stad.

We willen het liefst in een wereld leven waarin we liefdevol met elkaar omgaan, hoopvol in het leven kunnen staan, zonder bang te hoeven zijn voor aanslagen, oorlogsgeweld of onderdrukking. En dan maakt het me verdrietig om te zien hoever we daar vandaan zijn.

De oorlog in Oekraïne is nog in volle gang met elke dag nieuwe doden en gewonden, ook in dorpen en steden ver verwijderd van het front. In het Midden-Oosten brak een oorlog uit tussen Hamas en Israël.  En ook op andere plaatsen in de wereld gebeuren de meest afschuwelijke dingen. Deze  beelden op tv snijden door je ziel. Het lijden van al die mensen, mensen die het liefst ‘gewoon’ kerst zouden willen vieren. Dat doet pijn.

En dan kijk ik naar de onrust dichter bij huis. Zo hadden we opnieuw te maken met protestacties van boeren tegen het stikstofbeleid. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion probeerden met blokkades van de A12 in Den Haag juist een versnelling van de klimaatmaatregelen af te dwingen. En kabinet Rutte 4 viel over het immigratiebeleid, Ook In onze eigen gemeente was en is er nog steeds bezorgdheid over de aankondiging van het COA dat het asielzoekers op wil gaan vangen aan de Bovendwarsweg. Ook hier in onze gemeente zie ik angsten, zorgen, en tegengestelde meningen. Maar ik zie gelukkig ook andere dingen.

Ik zie mantelzorgers die dag en nacht klaar staan voor een naaste. Ik zie al die vrijwilligers die zich belangeloos inzetten om onze samenleving een beetje mooier te maken. Ik zie de hulpverleners van de politie en de brandweer, al die organisaties in het PIO, het platform informele ondersteuning. Ik zie u. Het grote aantal erepenningen en Koninklijke Onderscheidingen die ik dit jaar mocht uitreiken zeggen ook heel veel.

Ik ben er trots op dat ik burgemeester mag zijn van een gemeente waarin 'Oldebroek voor Mekaar' dagelijks in praktijk wordt gebracht. Het is niet mogelijk om hiermee alle problemen en zorgen op te lossen. Maar iedereen die omziet naar een ander is van onschatbare waarde!

Het afgelopen jaar was, net als 2022, een uitdagend jaar. En ook het komende jaar liggen er vast weer de nodige uitdagingen op ons te wachten.

Maar ik kijk toch vooral positief en hoopvol naar 2024. Laten we waarderen wat we hebben. Laten we ons best doen elkaar te begrijpen, te verstaan. Laten we ons, zo af en toe, eens verplaatsen in die ander. Laten we een beetje lief zijn voor elkaar. Ook, en misschien wel vooral, als we het oneens zijn. Want uiteindelijk moeten we er toch samen iets van maken. En zoals ik al zei: ik zie iedere dag dat heel veel mensen zich daarvoor inzetten. En ik dank u daarvoor !!

Vanaf deze plek wens ik u allemaal hele mooie kerstdagen toe, een gezellige & veilige jaarwisseling en natuurlijk een gezond, gelukkig en gezegend Nieuwjaar!