Samen zorgen we voor een veilige en gezellige jaarwisseling

Oudjaarsavond staat alweer voor de deur. We gaan 2023 afsluiten en 2024 inluiden. Laten we samen zorgen voor een gezellige en plezierige jaarwisseling voor mens en dier! Houd tijdens het feestvieren dus ook rekening met mensen die niet van vuurwerk houden en dieren die er bang voor zijn. Doe niet iets wat (veel) overlast veroorzaakt.

Neem als er iets mis gaat contact op met brandweer, politie of een medische hulpdienst. Drink alcohol met mate. En houd er rekening mee dat afvalbakken en brievenbussen (misschien) tijdelijk zijn afgesloten. We wensen u heel veel plezier!

Vuurwerk

Steek alleen legaal vuurwerk af. Bescherm jezelf goed als je vuurwerk afsteekt of naar vuurwerk kijkt dat vlakbij door anderen wordt afgestoken. Draag bijvoorbeeld een veiligheidsbril, kleding die niet snel vlam vat of een pet of helm. Kijk voor meer informatie over illegaal vuurwerk, het veilig afsteken en kopen van vuurwerk op www.vraaghetdepolitie.nl/vuurwerk.

Veilig carbidschieten

Volg deze vijf belangrijke tips op bij het schieten met carbid:

  • Bereid je goed voor.
  • Ontsteek het carbid met een fakkel op een stok.
  • Gebruik alleen stevig tegen carbid bestand materiaal.
  • Bescherm jezelf en anderen met onder meer gehoorbescherming en een veiligheidsbril.
  • Houd EHBO- en blusmiddelen bij de hand, zodat je snel kunt handelen als er iets verkeerd gaat.

Kijk voor meer informatie over veilig carbidschieten op www.wieisdebock.nl.

Wensballonnen

Wees voorzichtig met mooie, maar brandgevaarlijke, wensballonnen. De brandweer raad het gebruik ervan af. Lees de regels en tips voor het oplaten op www.brandweer.nl/wensballonnen.

Dieren

Sommige dieren raken in paniek van vuurwerk. Dat kan ook gelden voor honden, katten en paarden. Houd daar rekening mee door niet dicht in de buurt van dieren vuurwerk af te steken of met carbid te schieten. Heb je een dier gevonden dat in nood is of verdwaald lijkt? Geef dit dan door aan de Dierenambulance Noord-West Veluwe via telefoonnummer 0341 23 05 29.

Wie bel je waarvoor

Gaat het mis? Medewerkers van de meldkamer, politie, brandweer, veiligheidsregio’s en de ambulancezorg staan paraat tijdens de jaarwisseling 2023-2024. Hieronder staan tips voor wie je kunt bellen als er toch iets is misgegaan.

  • Spoedeisende of levensbedreigende situaties, bel 112.
  • Bij flinke overlast, bel de politie op 0900 88 44.
  • Bij kleine branden (die niet kunnen overslaan naar andere objecten), bel de brandweer op 0900 0904.
  • Schade in de openbare ruimte (kapotte afvalbak of wegdek), bel de gemeente op 0525 63 82 00 of ga naar www.oldebroek.nl/melding.
  • Beperkte vuurwerkschade aan of rondom je huis, regel dit met je verzekeraar of rechtstreeks met een reparatiebedrijf.