Zien drinken, doet drinken

Zo luidt de landelijke alcoholpreventieweek van Alliantie Alcoholbeleid Nederland (AAN). Met deze week wil de AAN ouders bewust maken van het feit dat hun drinkgedrag medebepalend is voor het toekomstig drinkgedrag van hun kinderen.

Ouders en opvoeders zijn belangrijk in het leven van een kind. Bijna alles wat zij doen heeft invloed op het kind. Het is daarom goed om u af te vragen welk voorbeeldgedrag u wilt laten zien, dat geldt eigenlijk voor alles wat u doet waar kinderen bij zijn. Dus ook voor alcoholgebruik. Het advies en de boodschap van de campagne is: drink geen alcohol in aanwezigheid van uw kinderen.

Wanneer dan wel?

Sla een wijntje of biertje bij het avondeten of een kinderverjaardag liever over. Drink in plaats daarvan - als je dat graag wilt - als de kinderen op bed liggen of als er een (speciale) gelegenheid is waarbij geen kinderen aanwezig zijn. Probeer de lege glazen en flesjes op te ruimen, zodat kinderen zo min mogelijk meekrijgen van alcohol.

Wat dan wel?

Drink liever geen alcoholvrije dranken met dezelfde merknamen en uiterlijk als alcoholhoudende drinken, dat is het advies van deskundigen. Kinderen zien namelijk geen verschil. Kies bij voorkeur voor iets heel anders, zoals thee, water met een smaakje of groentesap. Vermijd ook appelsap of limonade in een wijnglas om kinderen ‘mee te laten doen’. Kinderen associëren dit met alcohol en vormen hierbij positieve verwachtingen. Alcohol wordt zo aantrekkelijker

Meer informatie

Veel gestelde vragen, tips en meer informatie leest u op www.ziendrinkendoetdrinken.nl.