Elkaar verstaan

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Als burgemeester leef je wel een beetje in een glazen huis. Wat de burgemeester zegt moet kloppen en wat de burgemeester doet moet verantwoord zijn. Natuurlijk, ook burgemeesters hebben een privéleven. Maar zelfs dat is soms niet helemaal privé.

De woorden van de burgemeester, op papier, op social media, op de radio of tijdens een vergadering, tellen extra zwaar. Ik ben daardoor voorzichtig in wat ik zeg, en soms kies ik er voor om mijn persoonlijke mening eens niet hardop te ventileren. En eerlijk is eerlijk: dat vind ik niet altijd gemakkelijk. Wij vragen ook regelmatig aan u, als inwoner, om ons te laten weten wat u ergens van vindt. Dat kan bijvoorbeeld in enquêtes, inspraakprocedures, als inspreker tijdens commissievergaderingen of door gesprekken met ambtenaren.

Zeker nu we elkaar nauwelijks persoonlijk kunnen zien en spreken kan het maar zo gebeuren dat we elkaar niet goed begrijpen, dat we elkaar letterlijk niet goed verstaan. We missen soms achtergrond of de verhelderende werking van non-verbale communicatie. Dan kan het maar zo gebeuren dat een reactie anders wordt geïnterpreteerd dan dat die eigenlijk is bedoeld. Dat dat tot problemen, onbegrip, wantrouwen en teleurstelling kan leiden is onvermijdelijk. Maar nooit de bedoeling.

Steeds vaker merk ik, gecombineerd met de kortere lontjes waar ik vorige week over schreef, dat dit voorkomt. Ik hoor het tussen mensen onderling, in families maar ook richting de gemeente. Het kan natuurlijk grote gevolgen hebben, niet alleen maar misschien nog wel belangrijker: het schaadt het vertrouwen dat we in de ander hebben. En natuurlijk vind ik richting ons als gemeente vooral dat vertrouwen enorm belangrijk. Hier moeten we het dus over hebben met elkaar.

Versoepeling van de coronamaatregelen, als het zo ver is, gaat zeker een positieve werking hebben. Elkaar recht in de ogen kunnen kijken is altijd goed. Maar tot dat moment wil ik eigenlijk niet wachten. Daarom ga ik hier aankomende week met een aantal medewerkers mee aan de slag; uiteraard ook digitaal. Niet om het probleem direct op te lossen, wel om te kijken wat we kunnen doen en of wat we kunnen verbeteren. Want corona of niet, uw mening is voor ons van groot belang en we moeten elkaar dus goed kunnen en willen verstaan.

Tanja Haseloop-Amsing
Burgemeester