Frisse lucht

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Wat een week hebben we nu toch weer achter de rug. De avondklok en andere vergaande maatregelen zijn afgekondigd. En natuurlijk, zoals ik ook vorige week in mijn column schreef, iedereen heeft recht op een eigen mening. Als er dingen gebeuren waar je het niet mee eens bent, dan mag je dat zeggen. Je mag het ook laten zien. Demonstreren is een grondrecht en vrijheid van meningsuiting is een heel groot goed! Maar dingen slopen, winkels plunderen, ziekenhuizen bekogelen met stenen, vuurwerk gooien naar politie en hulpverleners, dat is natuurlijk onacceptabel. Het is te gek om los te lopen dat familieleden van mensen die ons helpen dagelijks in de rats zitten. Dat ondernemers, die het al zo zwaar hebben, extra kosten maken om zichzelf en hun eigendommen te beschermen. Het is te gek om los te lopen dat ik mensen moet bellen die zich zorgen maken, die bang zijn. Ook al doe ik dat dan vervolgens natuurlijk graag.

En natuurlijk, ook nu is het weer een kleine groep die het voor veel anderen verpest, maar dan ook wel echt verpest. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde. Terug naar een soort van ‘gewoon’. Maar dat gaan we op deze manier niet extra snel bereiken.
Ik probeer het te snappen, maar dat valt nog niet mee. Natuurlijk begrijp ik dat mensen hun onvrede duidelijk willen maken. Natuurlijk begrijp ik dat jongeren van deze situatie balen. Natuurlijk snap ik dat de lontjes korter worden. Dat merk ik ook bij mezelf. Vorig jaar rond deze tijd stond ik ’s ochtends op. Bekeek mijn agenda, bedacht me wat daarbij een passende outfit zou zijn en of ik wel of geen boterhammen mee zou nemen. Hoe het programma er ook uit zag; elke dag zat vol met ontmoetingen. Tegenwoordig zet ik mijn laptop aan en ga zitten. Als ik niet oppas kom ik de hele dag niet meer van die stoel af en praat ik alleen nog tegen een scherm. En ja, dan kan het lontje wel eens wat korter worden, ook bij mij!

Gelukkig hebben wij onze Max, een puberende herdershond. Bovendien een extra stok achter de deur om die deur ook daadwerkelijk uit te gaan. Frisse lucht, een ommetje, het helpt echt. De Hersenstichting, en vele anderen, adviseren om juist in deze periode frisse lucht op te gaan snuiven. Ik herken dat, frisse lucht doet wonderen. Het geeft energie, helpt je om ook andere invalshoeken te zien, helpt relativeren. Frisse lucht maakt je hoofd leeg en helpt om problemen even te parkeren.

Er is momenteel heel veel dicht, dat klopt. Maar buiten is, oké tot 21.00 uur ’s avonds, gewoon open.  Ga dus lekker een stukje fietsen of lopen!
Natuurlijk, ook ik weet dat onze problemen niet zijn opgelost als we maar vooral allemaal een stukje gaan lopen of fietsen. Maar als we allemaal een beetje rekening met elkaar houden en goed voor onszelf, voor onze kinderen en voor de mensen om ons heen blijven zorgen dan moeten we toch een heel eind kunnen komen? Ik ga er voor en ik reken ook op u en zeker ook op jou!

Tanja Haseloop-Amsing
Burgemeester