Sneeuwpret en ijskoorts

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Sneeuw en ijs, eindelijk weer eens! Wat hebben we hier lang op moeten wachten. En wat is het mooi! Zeker in combinatie met zon, want eigenlijk ben ik meer een zomermens. Onder een witte deken ziet alles er even anders uit, we zien de natuur op een andere manier schitteren. Maar, sneeuw heeft ook een heel andere kant, zelfs zonder corona. Een beperkende kant. Mensen die al moeilijk ter been zijn kunnen nu echt de deur niet meer uit. En zeker nu, nu we voor onze uitstapjes ongeveer afhankelijk zijn van ‘ommetjes’, betekent de sneeuw voor veel mensen een extra beperking.

Sneeuw, zeker in de mate van vorige week, hebben we al heel lang niet meer gezien. Het levert problemen op in het verkeer, ik denk aan mensen in de thuiszorg, mensen die naar hun werk in ziekenhuizen of verzorgingstehuizen moeten. Ik denk aan de hulpdiensten, aan postbodes en vuilnismannen en - vrouwen. We doen met elkaar wat we kunnen om alles zo gewoon mogelijk door te laten gaan. Ik ben dan ook heel erg trots op onze gemeentelijke sneeuw- en strooiploeg. Mannen die dag en nacht hun best doen de wegen begaanbaar te maken en te houden.
Maar uitzonderlijke situaties als deze vragen ook om aanpassingsvermogen en flexibiliteit.

Gelukkig zie ik ook veel sneeuw- en ijspret. Kinderen die voor het eerst sinds lange tijd weer naar school mochten en op de slee werden weggebracht. Ieder heuveltje krijgt bezoek van uitgelaten kinderen met hun slee. En een paar fanatieke schaatsers maakten vorige week dinsdag al de eerste meters op het, nog niet helemaal betrouwbare, ijs van de Randmeren.

Ook ik houd van schaatsen, al ben ik er niet erg goed in. Maar kleine stukjes, op een schaatsbaan of natuurijs, dat vind ik erg gezellig. Van de ene koek-en-zopie-tent naar de volgende. En met allerlei bekenden, korter of langer niet gezien, even bijkletsen. Dat is op dit moment natuurlijk juist niet de bedoeling! En ook al lijkt het er, terwijl ik dit schrijf, op dat de ijsbanen dit jaar open kunnen, het wordt ook hier anders dan anders. Want ook op de ijsbaan blijft de kantine dicht. Natuurlijk, lekker schaatsen is goed, gezond en gezellig. Maar tussendoor of na afloop een warm chocomelletje is dan wel erg fijn. En het geeft de vereniging wat extra inkomsten. Gelukkig hebben we heel goed contact met alle verenigingen en gaan de vrijwilligers, ondanks de beperkingen, gewoon door. Ik hoop dat we er super van kunnen genieten en ook op en rond het ijs goed rekening met elkaar houden. Dat gun ik alle schaatsers, of je nou krabbelt achter de stoel of geroutineerd de rondes maakt. En ik gun het ook die doorgewinterde vrijwilligers. Eer van het werk en volop ijspret, ook in coronatijd!

Tanja Haseloop-Amsing
Burgemeester