Gastcolumn – Petra Bosch aan het woord

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Als burgemeester werk ik iedere dag samen met collega’s van de gemeente, met netwerkpartners, met mensen die zich vrijwillig inzetten voor de samenleving. Vanaf nu deel ik iedere laatste week van de maand deze column met één van hen. Samen gaat het tenslotte beter… Deze maand is de pen voor Petra Bosch, coördinator van de verkiezingen in de gemeente Oldebroek.

Het is bijna zo ver, verkiezingen! Dit keer voor Provinciale Staten en de Waterschappen. Voor u als inwoner voelt het misschien nog niet alsof het bijna zo ver is, maar ik ben echt al een aantal maanden druk in de weer met de voorbereidingen. Dit keer doen we weer, zoals ‘vroeger’, verkiezingen op één dag – de woensdag natuurlijk.

Als coördinator voor de verkiezingen staat er altijd veel op mijn takenlijst. Allereerst moeten we er natuurlijk voor zorgen dat u allemaal een uitnodiging krijgt, een stempas en een kandidatenlijst. Verder gaat het om acties zoals stembureaus regelen, mensen regelen die het stembureau willen bemensen, mensen zoeken die willen helpen met het tellen van de stembiljetten en zorgen dat de ‘trotters’ er op tijd staan. Trotters zijn de borden met de verkiezingsposters. Het is, naast informatie die u op onze website, radio, televisie, social media en in de krant kunt vinden, een manier om te laten zien wat er te kiezen valt. En dat is ook dit keer weer heel veel.

Ook intern is er altijd veel af te spreken. Bijvoorbeeld met mijn collega’s die de stembureaus opbouwen en met collega’s van cluster communicatie. U kunt ook nog denken aan allerlei dingen die verder nodig zijn tijdens zo’n verkiezingsdag; stempotloodjes bijvoorbeeld. En stembiljetten. En eten en drinken. En natuurlijk komt er ook heel veel administratie bij kijken. Niet alleen het maken van de overzichten en de roosters, maar ook het vaststellen van de verkiezingsuitslag is een heel karwei. Als u heeft gestemd is het voor u klaar, maar voor ons ligt er dan nog een hele klus te wachten. Een karwei wat heel precies en secuur moet gebeuren. We mogen daar echt geen fouten bij maken. Daarom tellen we in twee etappes, met verschillende personen, eerst ’s avonds op het stembureau de totalen per lijst en de volgende dag worden de stemmen op de individuele kandidaten geteld.

Als iedere stem telt moeten we daar ook heel zorgvuldig mee omgaan. En dat doen we dan ook. Als we helemaal klaar zijn met tellen geven we de uitslagen allemaal door aan het centraal stembureau. Die verzamelen de uitslagen van alle gemeenten in het land. En we zorgen natuurlijk ook dat ‘onze uitslagen’ in de krant en op de website komen.

Noot van de burgemeester:
Kortom – er komt best veel kijken bij die ene verkiezingsdag. Voor u is vooral belangrijk dat u makkelijk en snel kunt stemmen op een moment dat u dat uitkomt. In Oldebroek doen we er alles aan om dat weer te regelen. Zo zorgen we voor stembureaus die goed bereikbaar en toegankelijk zijn en hebben we, soms voor een kortere periode, mobiele stembureaus in bijvoorbeeld een woonzorgcentra. We spannen ons hard in om het u zo makkelijk mogelijk te maken en hopen vervolgens natuurlijk dat u van de gelegenheid gebruik maakt ook echt te gaan stemmen. Graag tot ziens op 15 maart!

Foto bij gastcolumn burgemeester Tanja Haseloop en Petra Bosch