Genoeg voor iedereen

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Vandaag is het 14 februari - Valentijnsdag. Al eerder schreef ik over de liefde. Over de liefde die niet alleen gaat om geliefden, maar ook om vrienden en familie. Hoewel zo'n club met mensen om je heen echt heel fijn en belangrijk is, geeft het niet datzelfde gevoel als van de romantische liefde, van verliefdheid. Van vlinders en van kriebels. Valentijnsdag kan daarom ook best confronterend zijn voor iedereen die ongewenst alleen is. Misschien sinds kort voor het eerst weer alleen, of juist alweer of nog steeds alleen. En zo is het met veel dagen die draaien om iets moois, die maken ook dat gemis extra gevoeld wordt.

Op internet las ik over een onderzoek van een aantal jaar geleden waaruit blijkt dat het aantal alleenstaanden in Nederland is verdriedubbelt. Dat is veel! Ik weet dat er ook in de gemeente Oldebroek veel alleenstaanden zijn. Dat zien we bijvoorbeeld terug in de vraag naar woonruimte voor eenpersoons huishoudens. Of mensen bewust of juist ongewenst alleen zijn dat blijkt natuurlijk niet uit dat onderzoek. Maar zelf heb ik het idee dat de drang naar liefde, echte betrokkenheid, groot is. En dat blijkt ook wel uit de vele datingapps, datingsites en andere manieren die er tegenwoordig zijn om met elkaar in contact te komen. Onbegrensde mogelijkheden bijna, dat was ‘in mijn tijd’ wel anders…

Toen werd je verliefd op je buurjongen, je kwam iemand tegen in de supermarkt, in de kerk, bij de dansschool of in de discotheek. Het is nu veel maakbaarder, dat maakt het denk ik ook lastiger. Want hoe weet je nu zeker dat je de juiste keuze maakt? Ik weet dat er veel mannen en vrouwen zijn die hiermee worstelen. Vooral als je wensen en dromen hebt die ineens heel ver weg lijken. Zoals samenwonen, trouwen, kinderen krijgen. Het is allemaal niet zo vanzelfsprekend als het soms lijkt. De maatschappelijke druk, de klok die begint te tikken, familie en vrienden om je heen waarbij alles wel lijkt te lukken. Ik kan mij voorstellen dat dat heel confronterend en verdrietig kan zijn. En dan is Valentijnsdag opeens veel minder feestelijk.

En wat zou ik dan, gewoon als mens, graag iets doen om het makkelijker te maken. Natuurlijk probeer ik, als burgemeester, ervoor te zorgen dat er in Oldebroek genoeg ruimte is voor de liefde. En dat er genoeg kansen zijn om liefde te laten groeien en bloeien. Ik vind het belangrijk dat er in onze gemeente ruimte is voor alle mensen die van elkaar houden. En genoeg kansen om elkaar te ontmoeten, om te ontdekken of de ware er misschien tussen zit. Gewoon om de hoek, het zou zo maar kunnen. Gelukkig zijn er ook in Oldebroek veel bijeenkomsten en evenementen om elkaar te ontmoeten, voor jong, wat ouder en oud. Het kan zomaar gebeuren, tijdens danslessen, een cursus schilderen of op een sportvereniging... En daar hoeft het echt geen Valentijnsdag voor te zijn.

Liefde is overal, ook in Oldebroek of misschien wel - juist in Oldebroek. Dus ga er voor! Er is genoeg voor iedereen!

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester