Vaccinatie tegen meningokokken voor jongeren

Jongeren geboren in 2009 ontvangen een uitnodiging van het RIVM voor een vaccinatie tegen de meningokokkenziekte. Het is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste.

De bacterie bevindt zich meestal in de neus-keelholte zonder dat je er ziek van wordt. Je kan dan wel een ander besmetten. De bacterie wordt via de lucht, door hoesten en niezen, of door zoenen van mens op mens overgedragen. Als je er wel ziek van wordt, veroorzaakt de bacterie nekkramp (hersenvliesontsteking) of bloedvergiftiging. Dit kan heel snel en ernstig verlopen.

Waar en wanneer?

De MenACWY-vaccinatie wordt door GGD Noord- en Oost-Gelderland gegeven op donderdag 16 februari 2023 van 10.15 – 16.00 uur. Locatie is MFC De Brinkhof, Marienrade 3 in Wezep.

Inhaalvaccinaties

De GGD biedt 4-18 jarigen de mogelijkheid om gemiste vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma in te halen. Neem hiervoor contact op met de GGD via 088 443 3100, doorkiesnummer 3 (op werkdagen tussen 08.00 en 12.00 uur).

Meer informatie

Kijk meer informatie over de meningokokken-vaccinatie op rijksvaccinatieprogramma.nl/ meningokokken.