Weet wie u in huis haalt
Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.
Kort geleden werd ik weer even op scherp gezet. Een oproep om toch nog eens aandacht te besteden aan ondermijning. Ik kreeg het onderzoek ‘Panden met een luchtje’ onder ogen, waaruit blijkt dat in Nederland zo’n 50.000 panden worden gebruikt voor criminele activiteiten. Bijvoorbeeld voor drugshandel, wapenopslag, illegale prostitutie of het huisvesten van onbetrouwbare bedrijven. Natuurlijk weet ik dat dit, helaas, ook in de gemeente Oldebroek voorkomt. Liever schrijf ik over positieve zaken, waar ik blij en enthousiast van word. Maar soms zijn er prioriteiten, zaken die voor ons allemaal heel erg belangrijk zijn. En daar is dit er één van.
Waarom ik het zo belangrijk vind? Vaak zijn onschuldige en vooral onwetende verhuurders, onze inwoners, het slachtoffer. Criminelen veroorzaken schade aan het pand, waarvoor de verhuurder opdraait. Ook kan de verhuurder verantwoordelijk gehouden worden voor het faciliteren van de misdrijven, en er is zelfs kans dat het pand gesloten wordt. Oftewel: zonder het screenen van huurders loopt de verhuurder het risico op grote financiële en emotionele schade. En dan hebben we het nog niet over het onveilige gevoel dat er in de buurt ontstaat. Dus, alstublieft, weet wie u in huis haalt.
Bent u zelf verhuurder, dan is het extra belangrijk om de potentiele huurder van uw pand grondig na te trekken. Bijvoorbeeld door een Verklaring Omtrent Gedrag en een uittreksel van het Handelsregister van de onderneming van uw huurder op te vragen bij de KvK. Besteed ook vooral aandacht aan het maken van een huurovereenkomst en laat u eventueel adviseren door een juridisch adviseur of makelaar. Maak bijvoorbeeld gebruik van de gelegenheid om een bankgarantie of een borgsom te vragen. Wil uw huurder alleen met contant geld betalen? Dan zit er vaak ook een luchtje aan de zaak. Meer tips en maatregelen leest u op oldebroek.nl/pandverhuren.
Ook als u zelf geen panden verhuurt kunt u meewerken aan een veilig Oldebroek. Gewoon, als u eens een blokje om doet, de hond uitlaat of de kinderen van school haalt. Misschien ziet u wel opvallende activiteiten. Of juist geen activiteiten. Want ook dat is soms heel verdacht. Bijvoorbeeld een winkel waar bijna geen klanten komen. Mijn collega’s hebben het vaak over het ‘onderbuikgevoel’; dat rommeltje in je buik dat zegt dat er iets niet klopt. Vaak kunnen we best op dit gevoel vertrouwen en is er dan wel degelijk iets aan de hand.
Dan is het dus wel heel belangrijk om er niet mee rond te blijven lopen, maar om met iemand te gaan praten of om een melding te doen. Want als we dat niet doen, dan blijven we criminelen de ruimte geven. En wat mij betreft, is die ruimte er écht niet. Dus heeft u vermoedens, heb het er alstublieft eens over met uw buren, deel uw bevindingen bijvoorbeeld met de politie of doe een (anonieme) melding op oldebroek.nl/meldpuntondermijning. Ook zijn we aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem. Zij zijn 24/7 telefonisch bereikbaar via 0800 7000. Een melding doen via de website kan ook op meldmisdaadanoniem.nl. Ik hoop dat dit stukje er toe bijdraagt dat ook u weer even op scherp staat. Dat dat belletje gaat rinkelen en u een stap zet. Een stap dichterbij een veilig Oldebroek!
Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester