Het begin van het einde

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Ook ik zat vorige week aan de buis gekluisterd voor de nieuwe persconferentie. En ook al was het meeste al bekend, toch werd ik verrast. Ook ik mag wel eens, zeker in betere tijden, een woordje spreken (of schrijven). Misschien dat je dan ook met een andere blik naar zo’n persconferentie kijkt.

Een van de dingen die mij is opgevallen was het belang van vaccineren. Het werd zelfs ‘het begin van het einde’ genoemd. Normaal betekent het begin van het einde niet veel goeds, dat is denk ik van oudsher zo gegroeid. Maar zo werd het vorige week zeker niet bedoeld. Als we met elkaar ons goed aan de regels blijven houden en daarbij zoveel mogelijk vaccineren komt het einde van deze crisis hopelijk met grote stappen dichterbij. Het begin van het einde was in deze toespraak net zoiets als het licht aan het einde van de tunnel. Nu nog maar een heel klein stipje, wat we eigenlijk nog niet kunnen zien. Maar langzaam aan gaat dat stipje uitgroeien tot een grotere vlek, stapje voor stapje.

Ook voor Oldebroekers is het vaccineren inmiddels begonnen. Zorgmedewerkers komen als eerste aan de beurt. Ze gaan daarvoor naar Zwolle of naar Apeldoorn, of misschien nog wel verder weg. Ondertussen bekijken we ook wat binnen onze gemeentegrenzen goede locaties zijn, voor als het straks zo ver is dat er op grotere schaal gevaccineerd kan gaan worden.

Natuurlijk, ik weet dat iedereen een eigen keuze heeft en ook een eigen redenatie, om wel of niet voor deze prik te gaan. Ik heb mijn keuze al gemaakt, ik ben er klaar voor maar weet dat ik nog even geduld moet hebben. Dat doe ik graag, zorgmedewerkers en kwetsbare groepen eerst vind ik een heel goed uitgangspunt.
Ondertussen wordt er in Oldebroek keihard gewerkt, iedereen zet zich volop in er het beste van te maken. Voor ondernemers zijn het zware tijden, maar ook voor meesters, juffen, leraren, medewerkers van huisartspraktijken en zoveel anderen is het zwaar. De noodopvang voor lagere schooljeugd heeft het drukker dan in de eerste lockdown. Ook dat is vast niet voor niets.

Vorige week bleef een bloemenhandelaar door veranderende regels met een grote voorraad zitten. We hebben deze voorraad opgekocht en op een aantal van die plekken waar juist nu zo keihard wordt gewerkt afgeleverd. Onder het motto ‘dat verdient een bloemetje’.

Het liefst zou ik u allemaal, of in ieder geval iedereen die zijn best doet snel bij dat lichtpuntje aan het einde van de tunnel te komen, een bloemetje geven. Of een high-five of een dikke knuffel. Meer dan verdiend, maar helaas niet realistisch. Daarom blijft het voor nu bij een positieve afsluiting van deze column; wees lief, blijf gezond en houd moed!

Tanja Haseloop-Amsing
Burgemeester