Feestelijke overhandiging ‘Kito op IJsselvliedt’

Op donderdag 19 januari is op landgoed IJsselvliedt in Wezep het boekje ‘Kito op IJsselvliedt’ overhandigd aan wethouder Beerd Flier door leerlingen van CBS De Rank. Het boekje is onderdeel van een populaire bezoekles voor leerlingen van groep 1-2, die wordt gegeven op het landgoed en ontwikkeld is door Cultuurplein.

Bezoeklessen helpen kinderen de geschiedenis te leren kennen van de omgeving waarin zij opgroeien én goed te wortelen in hun Oldebroekse grond. Kito op IJsselvliedt, geschreven door Sandra Oosterveen uit Hattem, is onderdeel van de erfgoedles ‘Wie ben ik’ voor groep 1-2. Deze les wordt vanaf nu ook in Oldebroek gegeven. Eerder werd de les al aangeboden op De Dijkpoort in Hattem en Landgoed Bonenburg in Heerde. Tijdens een bezoek aan Landgoed IJsselvliedt worden de kinderen steeds voorgelezen uit het boek over de avonturen van het ondeugende, rode katertje Kito. Ze zijn er dol op!

Goed wortelen in de Oldebroekse grond

Erfgoedlessen hebben een vaste plek in het onderwijsprogramma van onze basisscholen, dat is vormgegeven door Cultuurplein. Voor groep 1 tot en met 8 zijn er onder meer bezoeklessen naar de molen, boerderijmuseum, kerk of de begraafplaats (om de oorlog te herdenken). En nu dus ook naar landgoed IJsselvliedt. Wethouder Beerd Flier: “We willen dat alle leerlingen die van school komen, de belangrijke plekken in Oldebroek hebben bezocht. Na het ervaren van bezoeklessen kunnen ze deze ook direct koppelen aan de bredere lesstof. We vinden het van belang dat kinderen de geschiedenis kennen van de omgeving waarin zij opgroeien én daarmee goed kunnen wortelen in hun Oldebroekse grond.”

Bezoeklessen bekijken

Het Cultuurplein, in samenwerking met Erfgoed Gelderland, ontwikkelt de bezoeklessen en streeft hiermee naar verduurzaming van Oldebroeks erfgoed in het onderwijsprogramma. Bekijk op www.reizenindetijd.nl de bezoeklessen op landgoed IJsselvliedt of lees er meer informatie.

Voorproefje: luisteren naar Kito

Eindelijk mogen de leerlingen uit groep 1-2 naar binnen in het grote Landgoed IJsselvliedt, waar je altijd alleen met de auto langs rijdt! Via het bruggetje lopen ze de grote hal binnen. Daar verkennen ze het landgoed, waar de echte graaf Van Limburg Stirum en jonkvrouwe Sminia woonden. Hun kostuums zijn op de poppen nog te zien, te ruiken en te voelen. De leerlingen ontdekken het grote geheim dat ze niet mogen doorvertellen: het ‘stiekeme trappetje’ van de Graaf. Ze lopen door de kamers boven, ontdekken oude reiskoffers en tekenen zichzelf op het landgoed. In de oude, krakende bibliotheek luisteren ze naar de avonturen van ‘Kito op IJsselvliedt'. ‘Zien jullie Kito zitten, verstopt in de boekenkast?' De gemaakte tekeningen worden acht jaar lang bewaard en in groep 8 komen ze terug en maken de leerlingen hiermee een eindwerk.

Wethouder Beerd Flier en zeven leerlingen van CBS De Rank in de bibliotheek van IJsselvliedt.