Gemeentehuis Oldebroek klaar voor de toekomst met energielabel A+++

Het gemeentehuis van Oldebroek heeft in december 2022 een nieuw energielabel ontvangen. Op het certificaat prijkt nu het label A+++. Voorheen had het gemeentehuis een label F. Bij de verbouwing zijn veel duurzame maatregelen getroffen waardoor het energieverbruik enorm verminderd is. Dit is weer een mooie stap op weg naar een klimaatneutraal Oldebroek in 2050.

In het gemeentehuis zijn onder meer een warmte-koude-opslaginstallatie, LED verlichting, isolatie en zonnepanelen geplaatst, waardoor het energieverbruik enorm gedaald is. Op de lange termijn is dit niet alleen goed voor het milieu, maar bespaart het ook veel in de kosten. Wethouder Ben Engberts: “Per 1 januari 2023 moeten kantoorpanden energielabel C of hoger hebben. Daar voldoen we nu ruimschoots aan. Uiteraard wordt er continu gezocht naar mogelijkheden om het gemeentehuis verder te blijven verduurzamen. Het gemeentehuis is echter niet alleen zeer energiezuinig, maar is ook ingericht op een moderne manier van werken en is goed toegankelijk voor bezoekers.”

Duurzaam ontwikkelen

Duurzaamheid is meer dan alleen energiezuinig zijn. We willen tegemoetkomen aan de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generaties tekort te doen. Daarom is ook het plein voor het gemeentehuis klimaatbestendig ingericht. Met wadi’s vangen we water op dat de grond in kan trekken. Het extra groen en bomen houden het plein koel en aantrekkelijk. Voor advies over duurzaamheid in en om het eigen huis kunnen onze inwoners terecht bij het duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam. Kijk op www.veluweduurzaam.nl voor de mogelijkheden.

Klimaatneutraal Oldebroek

De gemeentelijke bedrijfsvoering willen we al in 2025 klimaatneutraal hebben. Om dat te bereiken worden ook onder meer de overige gemeentelijke gebouwen verduurzaamd, wordt de openbare verlichting versneld aangepast naar energiezuinige LED en worden dit voorjaar drie elektrische dienstauto’s in gebruik genomen. Al deze duurzaamheidsmaatregelen passen bij de ambities van de gemeente Oldebroek zoals deze beschreven staan in de routekaart ‘Klimaatneutraal Oldebroek’. Oldebroek wordt steeds duurzamer. En dat is mooi, want we hebben een beste uitdaging; een klimaatneutraal Oldebroek in 2050. Dat doen we natuurlijk niet alleen voor onszelf, maar ook voor een mooie toekomst voor de volgende generaties.

Wethouder Ben Engberts toont het nieuwe A+++ energielabel van het gemeentehuis in Oldebroek