Het beste medicijn

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

Gisteren was het weer zo ver – Blue Monday, oftewel Depri-maandag. De kerstbomen zijn nu toch wel zo ongeveer de deur uit, gezellige buitenverlichting is vaak weer opgeruimd. De feestdagen liggen achter ons en er zijn dagen dat je met donker weg gaat en ook weer met donker thuis komt. Met die goede voornemens lukt het misschien toch niet zo goed als gehoopt en de zomer, die is nog heel ver weg… Als je het zo bekijkt is het niet gek dat dit gezien wordt als de meest deprimerende tijd van het jaar. En ik snap ook goed dat er mensen zijn die hier last van hebben; een winterdipje of dip.

Gelukkig zijn er ook mensen die hier geen last van hebben, of die weten hoe ze hun dip kunnen omzetten naar iets positiefs. Ook in de media komt er van alles voorbij om die winterdip te lijf te gaan; samen ontbijten of hardlopen bijvoorbeeld. En veel knuffelen of je huis opruimen, las ik ergens.

Zelf heb ik, gelukkig, geen last van een echte winterdip. Al is het wel zo dat rond deze tijd van het jaar de voorjaarskriebels wat komen opzetten. Dat ik zin krijg om weer meer naar buiten te gaan, in de tuin aan de slag te gaan, om op vakantie te gaan, van de zon te genieten. Wie niet, zou ik bijna zeggen… Nu nodigde het weer van de afgelopen weken misschien niet heel erg uit om naar buiten te gaan, maar des te leuker om te dromen van alles wat je kunt doen als het weer lente is.

Overigens doe ik zelf niet aan goede voornemens met oud- en nieuw. In de loop van het jaar neem ik me bijna dagelijks goede dingen voor. En ook bij mij gaat dat met ups en downs. Wat mij dan altijd weer helpt, als het eens niet zo goed lukt, is de gedachte dat een verloren dag nog geen verloren week is. En een verloren week ook nog geen verloren maand. Je kan altijd de draad weer oppakken – volhouden – toch afmaken. En soms, soms vraag je gewoon teveel van je zelf. Het moet wel kúnnen. Dus doelen bijstellen is ook geen schande.

Om mij heen hoor ik gelukkig de meeste mensen zeggen dat zij geen last hebben van de winterdip of van Blue Monday. Dat is natuurlijk alleen maar fijn. Tegelijkertijd betekent het niet dat het er niet is. Juist de mensen die goed door de winter heenkomen en ook dan lekker in hun vel zitten kunnen tot steun zijn voor die ander. Stuur eens een kaartje, bel iemand op om te vragen hoe het gaat of om te vertellen waar je mee bezig bent. Vraag eens iemand mee voor een wandeling , om samen te gaan sporten, een lachfilm te kijken. Of gewoon even te genieten van een lekker kopje thee of koffie met iets lekkers. Samen is nu eenmaal meestal leuker dan alleen en lachen is uiteindelijk vaak het beste medicijn.

Natuurlijk, als je hier echt last van hebt is het niet zomaar opgelost. Eén ding weten we zeker. Het is nooit zo donker of het wordt weer licht. De lente komt er echt weer aan. Wie goed zoekt ziet de eerste voortekenen al; hier en daar een sneeuwklokje, een struik in de knoppen. En in de winkels volop tulpen en bakjes met bolletjes. Het voorjaar komt er aan! Houd vol, dwars door die zure winter heen. Zoek elkaar op en… blijf lachen!

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester