Nog vaardiger worden…

Lees hier de wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

2023 is begonnen, de jaarwisseling ligt achter ons. Voor mij, als burgemeester, is dat een spannend moment. We beginnen net na de zomervakantie al met de voorbereidingen voor de jaarwisseling, maar inschatten hoe het zal gaan blijft lastig. We zijn afhankelijk van heel veel verschillende factoren, waaronder het weer. Maar de belangrijkste en meest onzekere factor is toch wel het gedrag van mensen. Hoe zal het dit keer gaan en blijft de overlast en de schade beperkt?

Nu ik, na al die voorbereidingen, terugkijk kan ik gelukkig zeggen dat het goed is gegaan. Geen ernstige ongelukken en geen grote overlast. En daarom, vanaf deze plek, ook complimenten aan onze jeugd die niet alleen voor zichzelf heeft gefeest.

En dan nu 2023 - het is het Chinese jaar van het konijn. Volgens de Chinese horoscoop staat dat voor geduld, geluk en vrede. Dat kunnen we natuurlijk goed gebruiken en ik hoop van ganser harte dat dit uitkomt. Maar tegelijkertijd maak ik me grote zorgen over hoe het gaat in de wereld.

Ook de Europese Commissie geeft thema’s aan een jaar. 2023 is het jaar van de vaardigheden. Heel erg belangrijk, zeker gezien de problemen die veel werkgevers hebben om hun personeelsbestand op orde te houden. Meer dan driekwart van de bedrijven in de EU heeft moeite om personeel met voldoende vaardigheden te vinden. En dat is een enorme uitdaging. Want het gaat om heel veel verschillende beroepen. Van IT’ers, chauffeurs, luchthavenmedewerkers tot bijvoorbeeld onderwijzers en verpleegkundigen. Mensen die nodig zijn om een samenleving draaiende te houden. Mensen waar we niet zonder kunnen.

Voor mij betekent werken aan je vaardigheden overigens niet dat iedereen heel lang naar school zou moeten voor een hogere opleiding. Zeer zeker niet. Iets goed met je handen kunnen wordt steeds belangrijker en daar kan je ook steeds beter een goed belegde boterham mee verdienen. Praktische opleidingen zijn onmisbaar om ervoor te zorgen dat we mensen hebben die een deur kunnen afhangen, een keuken kunnen plaatsen, een vrachtwagen kunnen besturen, kunnen koken voor grote groepen, onze zieken kunnen verzorgen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat wel opvalt is dat er tegenwoordig maar weinig beroepen zijn die echt helemaal zonder computer kunnen. Mensen in de zorg rapporteren via een iPad en ook voorraadbeheer bij een fabriek of garage gaat digitaal. Net zoals een boer in zijn computersysteem ziet hoeveel voer hij aan zijn vee moet geven. Het is daarom echt voor iedereen belangrijk om op het digitale vlak mee te kunnen doen. Soms hoor ik ouders en grootouders verzuchten dat hun kinderen of kleinkinderen handiger zijn met de telefoon dan dat zij dat zelf zijn. Daar zitten natuurlijk ook minpunten aan, maar voor veel van onze kinderen en jongeren zit het met die digitale vaardigheden wel goed. Een belangrijke basis voor hun toekomst, op school en daarna. Wat mij betreft dus een mooi thema, het jaar van de vaardigheden.

Persoonlijk vind ik communicatie één van de belangrijkste vaardigheden. Ik heb hier in mijn kersttoespraak en vorige column over gesproken. Voor mij de opdracht voor 2023 om die vaardigheid nog meer te ontwikkelen. Doet u mee?

Tanja Haseloop – Amsing
burgemeester