Oldebroek verduurzaamt

Lees de interviews met energiecoach Paul en inwoner Eddie.

In gesprek met Paul

Paul de Jong woont in Wezep en houdt zich sinds zijn pensioen meer bezig met energie en milieu. Zijn bouwkundige achtergrond wil hij graag inzetten om anderen ook op weg te helpen. Paul is inmiddels ervaringsdeskundige, nadat hij zijn eigen huis flink heeft aangepakt.

 “De vorige bewoners gebruikten hier veel gas en elektra. Wij zijn destijds direct begonnen met dat terug te brengen. Door alle aanpassingen gebruiken we nu veel minder en dat terwijl we zelfs hebben uitgebouwd. Zo hebben we geïsoleerd en gebruiken we WiFi-radiatorknoppen waarmee de temperatuur per ruimte wordt geregeld. De thermostaat staat in de verwarmde ruimten overdag op 17 a 18 graden. Als je in beweging bent heb je niet zoveel warmte nodig.”

Diezelfde boodschap brengt Paul over aan inwoners van de gemeente Oldebroek, waar hij regelmatig op bezoek gaat voor een energiecoach gesprek. Kort geleden was hij bij Eddie Hooiveld. “We zijn het hele huis doorgelopen. Eddie doet al een hele hoop, waardoor de stappen nu steeds kleiner worden. Toch kwamen we een aantal dingen tegen waar nog wat te winnen valt. Zoals bijvoorbeeld het installeren van een Quooker, radiatorventilatoren en het glas van de lichtkoepel vervangen door HR ++ glas. Hiermee bespaar je in totaal al gauw meer dan 150 m³ gas per jaar en de CV-ketel schakelt minder vaak aan en uit.”

Ook als je nog niet veel stappen hebt gemaakt, kun je beginnen met verduurzamen. Paul: “Regelmatig maak ik bij mensen thuis ook een warmtescan, waarbij je goed ziet waar je warmte verliest. Vaak is dit bij de kieren. Ik adviseer dan bijvoorbeeld een gordijn voor de voordeur en in de kozijnen van alle deuren kun je schuimband plakken en een borstelprofiel onder de deur plaatsen. Dan zit het echt goed dicht. Hou er wel rekening mee dat je blijft ventileren en zorg voor verse buitenlucht. Dat vergeten we nog wel eens wanneer we alle kieren afplakken. Dit gaat ten koste van de luchtkwaliteit en dat kan tot allerlei klachten leiden.”

Paul kijkt er erg naar uit om nog meer mensen wegwijs te maken in de wereld van het verduurzamen. Paul: “Ik vind het leuk om mensen te enthousiasmeren. Ik vertel alles wat ze kunnen doen en dat krijgen ze dan op papier. Online kun je vervolgens gemakkelijk uitrekenen wat de acties kosten en wat het gaat opleveren. Zo kun je gericht offertes opvragen en een stappenplan maken. Is je plan concreet, neem dan contact op met het Duurzaamheidsloket Noord Veluwe om te bekijken of en welke subsidie je kunt krijgen. En kom je er niet uit of heb je toch nog een vraag, dan denk en help ik heel graag mee!”

20240109 Paul de Jong

In gesprek met Eddie

Eddie Hooiveld woont samen met zijn partner in Wezep. Zes jaar geleden kregen ze de sleutel van hun huidige huis en dat was hét moment om te starten met verduurzamen. “We zijn gelijk kritisch gaan kijken. Zo hadden de ramen op de eerst en tweede etage allemaal enkel glas, dus daar zijn we gelijk mee begonnen. Vervolgens heb ik in mijn werkruimte op zolder het plafond van binnenuit geïsoleerd. In 2022 hebben we de ramen op de begane grond vervangen door HR++ glas en hebben we de vloer in de kamer geïsoleerd met een TONZON systeem. Dat zijn een soort luchtkussens met een hoge isolatiewaarde.”

Toen kreeg Eddie post van de gemeente Oldebroek. “Er werd gratis een energiecoach aangeboden. Ik was nieuwsgierig of ik misschien nog iets over het hoofd zag, zwakke plekken die op te lossen zijn. Toen heb ik Paul gebeld en een afspraak gemaakt. In het gesprek kwamen kleine dingen tevoorschijn. Zo heb ik nu ventilatoren op de radiotoren, zodat de warmte sneller door het huis wordt verspreid. Ook wees Paul mij erop dat het warme water uit de kraan steeds vanuit de CV-ketel moet komen, dat kost veel energie. Een Quooker zou, ook qua rendement, veel gunstiger zijn. Die heb ik naar aanleiding van het gesprek aangeschaft en aangesloten op de koude waterleiding. De Quooker kan dus niet oneindig warm water geven, maar dat maakt dat we veel bewuster omgaan met het hete water. De vaat omspoelen doen we nu bijvoorbeeld met koud water, zodat we ’s avonds nog een kopje thee kunnen drinken.”

Eddie en zijn partner werken beide aan huis. “Vorig jaar zomer hebben we airco’s laten plaatsen omdat het veel te warm werd in huis om ons werk te kunnen doen. We hebben het dus puur voor het comfort aangeschaft, maar uiteindelijk hebben we de meeste plezier van de verwarming. Overdag verwarmen we het huis nu namelijk niet, die staat op 15 graden. Maar als ik in de ochtend koffie pak zet ik de airco van mijn werkkamer aan en als ik dan boven kom is het gewoon lekker warm!”

Op het verlanglijstje staat nog één project. “In onze uitbouw zit nu een lichtkoepel met een lage isolatiewaarde. We ervaren daardoor tocht, omdat de koude lucht naar beneden trekt. Paul attendeerde mij erop dat we ook deze kunnen vervangen door HR++ glas. Fijn dat Paul met mij door het huis is gelopen en mee heeft gedacht. Dat vond ik heel prettig, echt een aanrader!”

20240109 Eddie Hooiveld

Kijk voor meer informatie op duurzaamheidsloketnoordveluwe.nl.