Vaccineren tegen Meningokokken ACWY

GGD Noord- en Oost-Gelderland start in januari weer met vaccineren tegen Meningokokken ACWY. Alle jongens en meisjes en krijgen in het jaar dat ze 14 worden een uitnodiging van het RIVM voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte (MenACWY). In deze uitnodiging staat hoe je een afspraak kan maken voor de vaccinatie.

Waarom nu vaccineren?

Uit onderzoek blijkt dat je vanaf 14 jaar meer kans loopt om de meningokok in je keel of neus te hebben. Ook verspreiden jongeren van 14 tot 20 jaar de bacterie gemakkelijk. Daarom krijgen alle jongeren van 14 jaar de prik aangeboden.

Wat is meningokokkenziekte?

Meestal word je niet ziek van de meningokok. Heel soms komt de bacterie wel verder in je lichaam. Je kan dan hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging krijgen. Dat zijn ernstige ziekten. Soms zijn mensen zo ziek door de bacterie dat ze dood gaan. Gelukkig is de kans dat je ziek wordt van de meningokokbacterie heel klein.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de MenACWY-vaccinatie: rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties/menacwy. Heb je vragen over vaccinaties? Ga dan naar rijksvaccinatieprogramma.nl/vragen.