Maak er thuis een feestje van met NIX

Het is zomer, voor jongeren een prachtige tijd. Nu veel uitgaansgelegenheden nog gesloten zijn vanwege de coronamaatregelen komen veel jongeren op andere plekken samen. Bijvoorbeeld in de tuin, op het strand, bij recreatieplassen en in parken.

De verleiding om het spannender te maken door alcohol te drinken of te roken ligt op de loer. Ook deze zomer geldt NIX18. Hoe gaat u hier als ouder mee om? Maak met uw kind de afspraak van NIX. 

Waarom is drinken en roken schadelijk?

Kinderen zijn nog volop in de groei. Tabak en alcohol zijn dan extra schadelijk voor de gezondheid. Het beschadigt onder andere de hersenen en longen. Kinderen die (veel) alcohol drinken presteren slechter op school. Ook krijgen zij  vaker te maken met agressie, ongelukken en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bovendien hebben kinderen die op jonge leeftijd starten met alcohol, een grotere kans om op latere leeftijd alcoholproblemen te krijgen.

Waarom is erover praten en afspraken maken belangrijk?

Als ouder heeft u meer invloed, dan u misschien denkt als het gaat om roken en drinken. Blijf in gesprek met uw kind, vertel over de risico’s en maak samen afspraken. Uit onderzoek blijkt dat dit echt helpt. Kinderen beginnen later met drinken en ze drinken minder. Ook komt roken minder voor bij deze kinderen.

Weten hoe u als ouder het gesprek met uw kind aangaat over NIX18 deze zomer? Kijk op nix18.nl of helderopvoeden.nl voor handige tips.