Van Groningen naar Gelderland

De wekelijkse column van burgemeester Tanja Haseloop - Amsing.

4 juli – voor velen van u is het misschien gewoon maar een datum.  Dat was het voor mij ook; tot vorig jaar. Vorig jaar zou ik op 4 juli in de avond een telefoontje krijgen. Een spannend telefoontje. Een telefoontje met een simpel ‘ja’ of ‘nee’, een telefoontje met grote gevolgen.

Het werd een ‘ja’! Wat waren we blij! Diezelfde avond kregen we al bezoek van een aantal mensen van de gemeenteraad van Oldebroek. En toen begon het. Voorbereidingen treffen voor werken in Oldebroek. Inlezen, meedenken over uitnodigingen en een gastenlijst. Ja, dat ging ook gewoon door terwijl wij met ons tentje in Frankrijk waren. Eenmaal terug moest er een huis opgeruimd en te koop gezet worden. Afscheid nemen van taken, functies, plaatsen, mensen.

Na een aantal drukke en spannende weken kwam toen in oktober de beëdiging. Burgemeester Haseloop - Amsing. Nog steeds, na een jaar dus, moet ik er soms even aan wennen.

Maar wat is het leuk! De mensen maken het leuk. Natuurlijk kom ik in het gemeentehuis veel mensen tegen. Al is dat de laatste maanden eigenlijk maar heel beperkt doordat we met elkaar zoveel mogelijk thuiswerken. Ook ik!

Maar vooral ook buiten het gemeentehuis heb ik al veel contacten gemaakt. Veel minder dan ik graag had gewild, natuurlijk. Maar toch.

Als ik zo eens terugblader door mijn agenda zie ik felicitatiebezoeken bij jubilerende bruidsparen, ik zie koffie drinken bij de dominee staan, maar ook voetbalwedstrijden en het eerste kievietsei. Ik was bij de eerste baby waar online geboorteaangifte voor is gedaan, de intocht van Sinterklaas en we hadden een heel geslaagde nieuwjaarsreceptie. Gemeenteraadsvergaderingen, commissievergaderingen, financiële perikelen. Het komt allemaal aan de orde. Maar ook hele heftige en aangrijpende gebeurtenissen zoals het verliezen van mensen en getuige zijn van branden waarbij de slachtoffers hun leven letterlijk in rook op zagen gaan.

Ik was bij verschillende oefenavonden van de brandweer en maakte uitgebreid kennis met onze politiemensen. En ook met collega bestuurders in de regio trouwens. Met het college hebben we interessante werkbezoeken afgelegd; van agrarische bedrijven tot slagers en van winkels tot horeca.

En dan hebben we het nog niet gehad over de afgelopen periode waarin het coronavirus een flinke aanslag op mijn tijd en aandacht deed. Maar we krabbelen, met elkaar, weer overeind. En daardoor kon ik bijvoorbeeld afgelopen vrijdag twee vrijwilligers in hart en nieren in het zonnetje zetten. Eindelijk! Op 24 april had ik hen al verteld dat zij benoemd waren in de orde van Oranje Nassau. En nu konden zij eindelijk hun onderscheiding in ontvangst nemen. Heerlijk is het om mensen zo in het zonnetje te mogen zetten. Noem het de kersen op de taart.
Burgemeester zijn van deze gemeente is een eer. En daarnaast is het uitdagend en ontzettend leuk, nog veel leuker dan ik op 4 juli vorig jaar dacht. Dat het zo leuk is, dat komt mede door u! Ik wil u hartelijk danken voor de ontvangst, het warme welkom. Al bijna een jaar en hopelijk nog hele lange tijd!

Tanja Haseloop-Amsing
Burgemeester